Nooit meer zoals het was

datum

Na lang wikken en wegen wist ik het zeker, ik wilde dit niet meer. De heftige ruzies, het gescheld, de lelijke woorden en de dreiging om op straat gezet te worden. Het in bochten wringen zodat hij maar niet boos werd, ik kon het niet meer. Een week na de laatste ruzie verliet ik de man waarmee ik bijna 7 jaar mijn leven deelde. De man die hartjes in komkommers voor me sneed én de man die met tijd en wijle en bullebak werd. Hoewel er een last van mij afviel kwam er ook een moment van twijfel. Hij was toch niet altijd die boze man, 80% van de tijd was hij aardig en lief. Kon ik niet  een weg vinden om met doe 20% om te leren gaan ging er nog wel eens door me heen. Wat als ik nu zorgde dat hij niet boos werd. Wat als ik dingen anders deed en zei.


In werkelijkheid was ik bang, bang voor de verandering voor het verlies van hetgeen dat er was en nooit meer zo zou zijn. Ik verloor een man, een thuis wat we inmiddels met onze kinderen gecreëerd had,  een familie waar ik  onderdeel van had gemaakt het sociale leven zoals het was geweest Plekken waar ik eerst kwam en bij hoorde  werden zijn territorium. Althans zo ervaarde ik het. En hoewel sterk en krachtig naar de buitenwereld over kwam, voelde ik me met regelmaat alleen en eenzaam. Ik was in rouw, in rouw over alles wat er was en nooit meer zo zou zijn.

De verschillende fases van de rouwcurve van Kübler Ross, ik maakte ze allemaal mee. In meer of mindere mate en als ik dacht ik was er kon een voorval me zo weer een of meer fases terug brengen.

Volgens psychiater Elisabeth Kübler – Ross doorlopen de meeste mensen na een verlies een vijftal fases.  Het hoeft echter niet zo te zijn dat je ze allemaal doorloopt. Er zijn mensen die een stap overslaan. Het is echter ook mogelijk dat je een of een aantal stappen terugvalt.  Hoe moeilijk de stappen ook zijn als je er midden in zit. Weet dat als je ze allemaal doorlopen hebt het leven er echt weer anders uit ziet. Geef het de tijd!

De vijf fases:
Ontkenning – dit kan niet waar zijn?
In deze fase wordt de scheiding ontkent, de waarheid wil niet onder ogen gezien worden. “Zij  is zichzelf niet, hij zit in een midlifecrisis, zij is overspannen” zijn uitdrukkingen die in deze fase vaak worden geroepen. Alles om de breuk maar niet te onderkennen.

Protest – boosheid – waarom ik?
Als de waarheid eenmaal is doorgedrongen ontstaat er vaak protest en boosheid. “Hoe kun je me dit aan doen, we hadden het toch goed samen, ik  verdien dit niet, ik heb alles voor je gedaan en nu flik je me dit” wordt in deze fase met regelmaat gezegd. Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme waardoor de pijn en het verdriet niet gevoeld hoeft te worden.

Onderhandelen – ik beloof beterschap – vechten
Als men merkt dat boosheid geen effect heeft komt de fase van onderhandelen. In deze fase worden doelen gesteld. Dit kan zijn om nog een verandering in de positieve zin te bewerkstelligen. Dan wordt gezegd;  “maar als ik dit nu verander dan hebben we toch nog een kans”. Het het kan echter ook de periode zijn dat er naar een rechter gestapt wordt omdat er gezegd wordt “als jij dit wil dan wil ik dat”. Hierbij wordt er in de tegenaanval gegaan.

Depressie  – machteloos
Als alles wat in de eerste drie fase geprobeerd is, protest, onderhandelen, tegenaanval, geen vruchten afwerpt komt men in de fase van depressie, voelt zich machteloos en weet niet meer wat te doen. Dat is vaak de periode dat gevoelens als verdriet, angst en wellicht spijt de kans krijgen om ervaren te worden.

Aanvaarding – acceptatie – ik ga verder met mijn leven
Als iemand voldoende tijd en soms hulp heeft gehad om de eerste 4 fase te doorlopen wordt onder ogen gezien dat het echt niet meer anders wordt en komt in de fase van acceptatie. Dit is het moment dat het eigen leven weer op gepakt wordt en men open kan staan voor nieuwe relaties

1,5 jaar na mijn besluit durf ik eindelijk te zeggen dat ik niet meer in rouw ben,  dat alles een plek heeft gekregen  dat een nieuw leven en een nieuwe Susan is gecreëerd.  Door hard werken aan mezelf,  door reflectie en veel gesprekken. Ja als het je zelf overkomt kun je het nog zo goed weten, dan heeft de scheidingsspecialist toch ook iemand nodig die haar soms een spiegel voorhoudt.
Wederom heb ik ervaren hoe heftig  scheiden is. Ondanks de goede afspraken en de goede voornemens kwam het echte werk na de handtekening. Daar maak of kraak je de scheiding.  En waar het bij de vader van mijn kinderen goed ging, ging het deze keer minder goed en heb ik heftigheid van de emoties nogmaals mogen ervaren. Ik ben ervan geschrokken, tegelijkertijd wist ik heel goed dat alleen ik er iets aan kon veranderen.

Dagelijks zie ik mensen worstelen met de nasleep van een scheiding. Soms nog jaren na dato. Daar ik de emoties begrijp, begrijp ik niet dat je erin blijft hangen. Er is een weg en dat is niet de weg van het blijven wijzen. Het is de weg van kijken naar jezelf en je eigen handelen. Ik vergelijk het wel eens meer een bergwandeling. De klim naar boven, is zwaar, sommige momenten vraag je je af waar je aan begonnen bent, andere momenten kijk je om je heen naar de prachtige omgeving en dan kom je bij  de top, bij het kruis en dan komt het “wow-moment”, de trots en de tranen van geluk.

Wil jij ook die top bereiken? Wil je niet meer de focus leggen op je ex-partner en met jezelf aan de slag? IK ben er voor je!

Wil jij de volledige tocht tot aan de top maken? Ga dan een jaar lang met mij aan de slag.

Een jaar waarin je van lijden naar leiden gaat, van ongelukkig naar gelukkig, van eenzaam naar weer vol in de samenleving. Een jaar, 4 seizoenen aan de slag met mij, met lotgenoten en vooral jezelf zodat je na dat jaar weer de regie hebt over jezelf en weer een gelukkiger leven kunt leiden. Een jaar met 1 op 1 gesprekken, met masterclasses, met Q&A’s met bijeenkomsten met gelijkgestemden, met toegang tot de online cursus en nog meer.

Een jaar waarna het nooit meer hetzelfde zal zijn. Een jaar waarin je de top bereikt en kunt genieten van het prachtige uitzicht. Ben jij ECHT klaar om de leiding te nemen over jezelf en je leven na scheiding? Ben jij bereid om tijd, geld en energie te investeren in jezelf? Meld je dan nu aan! Ben jij er klaar voor?! Durf jij, net als ik op die arts, erop te vertrouwen dat de wond gehecht en geheeld gaat worden? Vraag dan meteen een gratis informatiegesprek aan.

Het gaat om wat het je oplevert, niet om wat het je kost!


Wil je alleen een ommetje maken en een keer je hart luchten meld je dan aan voor DE Scheidingswandeling


Ik maak graag deel uit van je tocht of een deel ervan. Ik gun het je en geniet graag met je van het uitzicht waar ook jou kunt bereiken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten