Verander de wereld begin bij jezelf

datum

“Ik kan hem niet eens aankijken”
“Ik word helemaal gek hoe zij kijkt”
“Het kost me te veel energie om hem in mijn buurt te hebben”
“Ik wil het anders maar zij wil niet meewerken”
“Ik werk niet mee omdat hij zich niet aan de afspraken houdt”
“Ik krijg het niet voor elkaar haar huis binnen te gaan als HIJ er is”

Een greep uit de gesprekken, mailtjes, telefoontjes die ik deze week kreeg.
Eerlijk gezegd word ik er heel droevig van. Ouders die de allerbeste intenties hadden, die er samen uit wilden komen en samen ouders voor hun kinderen wilden zijn, ouders die hun verantwoordelijkheid wilden pakken en er nu achter komen dat het makkelijker gezegd is dan gedaan.

Ouders waar ik vertrouwen in had. Ouders waarvan ik dacht die gaan het samen fixen. Ouders waarbij ik tijdens het scheidingstraject de kwartjes heb zien vallen.  Ouders die nu overvallen worden door emoties en onverwachte omstandigheden en daar niet mee om weten te gaan en het toch niet voor elkaar krijgen of in ieder geval niet zoals ze zich voorgenomen hadden. Ouders die ik letterlijk met de handen in het haar zie zitten.
Ouders die proberen op een “normale” manier te communiceren maar waarbij de non-verbale communicatie iets heel anders zegt.  De toon is netjes maar de spanning is om te snijden. En als ik dat al ervaar kan het niet anders dan de hun kinderen dat ook voelen.😔. Kinderen die ooit uit liefde geboren zijn en waar ze de rest van hun leven – LEVENSLANG – ouders voor zullen zijn. Kinderen die een keer een eindmusical zullen hebben, die een diploma gaan halen, die  gaan trouwen en misschien wel ooit kinderen gaan krijgen. Kinderen die niet in een spanningsveld willen zitten en zich vrij willen voelen bij zowel papa als mama.


Ik word er een beetje verdrietig, zelfs weemoedig van als ik zie hoe lastig ouders het na scheiding hebben. Vaak omdat ze het onderschat hebben en omdat ze niet weten hoe ze het leven na scheiding in moeten vullen. Hoe ze een nieuwe manier moeten vinden om met de persoon waarmee ze zo intens samen zijn geweest om te gaan.  Ik heb het al vaker gezegd. Scheiden is geen eind het is een nieuw begin en dat is, om in de termen van onze dochter te spreken, f*cking hard werken. Met name aan jezelf! Ja het is makkelijk om met de vinger naar je ex-partner te wijzen. Weten wat de ander niet goed doet en een blinde vlek hebben voor hetgeen jezelf doet. Maar weet dat een grote rol, misschien nog wel de grootste, bij jezelf ligt. Verbeter de wereld begin bij jezelf.

En hey ik herken het. Ik kan je precies opnoemen wat ik niet leuk vind van en aan mijn ex-man. Hij is natuurlijk niet voor niets mijn ex.  Na onze scheiding is hij geen compleet ander mens geworden en bepaalde eigenschappen zal hij altijd houden. Hij heeft echter ook goede kanten en die mogen ook gezien worden.
Pas toen ik onder ogen zag welke emoties de scheiding bij mij met zich mee brachten. Wat die emoties met me deden en hoe ik reageerde, op welke wijze ik dingen zei en vroeg, kwam het besef dat niet hij maar IK moest veranderen. Toen ik daarmee aan de slag ging kwam de verandering. De verandering in en voor mij en daardoor de verandering tussen ons.

De periode na scheiden, een van de meest onderschatte. Ik kan het weten, als mens en als professional.  Ik zie nog veel te veel mensen het maanden, zelfs jaren na de scheiding nog niet onder controle hebben. Iets wat echt niet nodig is. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en heb een jaartraject ontwikkelt. Een jaar waarin je van lijden naar leiden gaat, van ongelukkig naar gelukkig, van eenzaam naar weer vol in de samenleving, van overleven naar leven. Eén jaar, 4 seizoenen aan de slag met mij, met lotgenoten en vooral jezelf zodat je na dat jaar weer de regie hebt over jezelf en weer een gelukkiger leven kunt leiden. Een jaar met 1 op 1 gesprekken, met masterclasses, met Q&A’s met bijeenkomsten met gelijkgestemden, met toegang tot de online cursus en nog meer. Een jaar waarna het nooit meer hetzelfde zal zijn. Ben jij ECHT klaar om de leiding te nemen over jezelf en je leven na scheiding? Ben jij bereid om tijd, geld en energie te investeren in jezelf? Meld je dan nu aan! Ben jij er klaar voor?! Schrijf je dan nu in!

Het gaat om wat het je oplevert, niet om wat het je kost!

Geef door middel van onderstaande knop je naam, mailadres en telefoonnummer aan me door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten