Actie-is-reactie_Susan-Stijnen
Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet!

datum

Maak deze zin af: “Mijn oma zei altijd …”.

Dat zag ik laatst voorbijkomen op Facebook. Ik hoefde hier niet lang over na te denken, meteen popte “Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet!” bij me op. Een zin die mijn oma met regelmaat zei.

Ouderwets geklets

En eerlijk is eerlijk, als kind heb ik geregeld gedacht “Waar heeft ze het over?”. Ik durf zelfs te zeggen ik haar ook wel eens uitgelachen heb met haar, voor mij, “ouderwetse” geklets. Mijn oma kennende heeft ze het naast zich neergelegd in de wetenschap dat ik ooit wel zou gaan begrijpen wat ze bedoelde. En met het verstrijken van de jaren moet ik inderdaad bekennen dat ik het eigenlijk helemaal zo gek nog niet vind wat mijn oma zei.

Geen schoonheidsprijs

Toch is het iets wat met regelmaat gebeurt. Ook in een periode van scheiding en soms lang daarna. Er worden dan dingen gezegd en gedaan die geen schoonheidsprijs verdienen. Omdat de een de relatie heeft beëindigd, meent de ander het recht te hebben om ook lelijke dingen terug te doen. Vaak over de hoofden van de kinderen. Kinderen die hier helemaal niet om hebben gevraagd.

Ja, je bent misschien wel boos, verdrietig of teleurgesteld. Je hele lijf roept “Wacht maar, ik pak je terug. Wat jij kunt kan ik ook”. Maar ben eens eerlijk, voelt dat goed? Ik kan het me haast niet voorstellen. Misschien voor een moment ja, maar zeker niet voor de lange termijn.

Partnerschap -> ouderschap

En hoe je het ook wendt of keert. Jullie zullen als ouders contact blijven houden. Als je echt in het belang van jullie kinderen denkt althans wel. Hiervoor zul je het partnerschap moeten loskoppelen van het ouderschap. In 9 van de 10 gevallen zijn het de problemen op partnerschapsniveau die het gezamenlijk ouderschap in de weg staan. Irritaties op partnerschapsniveau die uitgevochten worden op ouderschapsniveau.

  • Hij heeft een ander dus mag hij de kinderen niet meer zien.
  • Zij laat mij de kinderen niet zien dus betaal ik de alimentatie niet.
  • Hij betaalt niet genoeg alimentatie dus geef ik oude versleten kleren mee.
  • De kinderen staan bij mij ingeschreven dus neem ik alle beslissingen.
  • Ik plan een 10-minuten-gesprek zonder met de andere ouder te overleggen of zelfs mede te delen.

En zo kan ik nog legio voorbeelden geven.

Actie is reactie

Denk je er wel eens over na op het moment dat je iets zegt of doet? Over hoe het voor jou zou zijn als je ex-partner dit bij jou zou doen? Zou je boos zijn, verdrietig zijn, frustratie voelen, onmacht voelen? Heb je er wel eens over nagedacht dat het eindigen van een strijd niet bij je ex-partner ligt maar bij jezelf? Jij kunt de cirkel doorbreken. Jij kunt stoppen met dingen te doen of te zeggen die je zelf ook niet fijn zou vinden. Jij kunt beginnen met de dingen te doen die jij wel fijn zou vinden. Het zal niet van vandaag op morgen gaan. Toch ben ik ervan overtuigd dat als jij je anders gaat gedragen, je ex-partner op termijn niet anders kan dan dat ook te gaan doen. Actie is reactie heb ik ooit geleerd. Een aardige actie kan zal geen vervelende reactie te weeg brengen.

Vraag je een volgende keer als je iets doet eens af “Hoe zou ik het vinden als….?” Is je antwoord dat je dat niet prettig zou vinden? Doe het dan niet en doe iets wat je wel prettig zou vinden.

Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet!

Mijn oma was zo gek nog niet!

Ik ben benieuwd wat deze blog met je doet. Ben jij je bewust van actie is reactie? Laat het me weten via een reactie op dit bericht.

P.S. aanstaande woensdag 14 augustus is weer een editie van HET Scheidingscafe! Zie ik jou daar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten