Erfenis_zonder_uitsluitingsclausule
De gevolgen van een erfenis zonder uitsluitingsclausule!

datum

Daar zat ze dan tegenover mij; huilend, boos en gefrustreerd. Ze kon haar oren niet geloven, dit kon toch niet waar zijn? Vertelde ik haar nou echt dat zij het geld dat zij van haar overleden ouders had geërfd moest delen met haar aanstaande ex-man? Het geld waar haar ouders zo hard voor hadden gewerkt en wat voor haar bestemd was? Het geld waarmee zij dacht na de scheiding een nieuwe start te kunnen maken, dat geld bleek nog maar de helft van haar te zijn?

Getrouwd in gemeenschap van goederen

“Jullie zijn in gemeenschap van goederen getrouwd” zei ik. “Dat betekent dat alle voorhuwelijkse en huwelijkse bezittingen gemeenschappelijk zijn. Of een erfenis in de gemeenschap valt is afhankelijk van hetgeen de erflaters hebben geregeld. Hebben de erflaters een testament met een uitsluitingsclausule dan valt de ontvangen erfenis niet in de gemeenschap. Echter, hebben de erflaters een testament zónder een uitsluitingsclausule, dan valt de erfenis in de gemeenschap. Helaas hadden jouw ouders geen testament. Dat houdt in dat je geen vordering hebt en de erfenis bij helfte verdeeld dient te worden.”

Ze was niet blij met dit bericht. Toen bedacht ze zich ineens dat de moeder van de man ook overleden was en dat ze dan daar nog geld van kon krijgen. Wederom moest ik haar teleurstellen omdat de ouders van de man wel een testament met uitsluitingsclausule hadden opgesteld.

“Dus ik moet het geld wat ik van mijn ouders heb geërfd wel delen en hij mag het helemaal zelf houden?” Ik knikte bevestigend. “Dit is niet eerlijk, dit kan niet” zei ze, wederom in tranen.

Ja en dan ben ik degene die dit slechte nieuws moet gaan vertellen. 

Het komt regelmatig voor

Helaas is dit geen op zichzelf staand voorbeeld. In mijn praktijk maak ik dit met regelmaat mee. Op zo’n moment staan de emoties en het juridische en fiscale kader lijnrecht tegenover elkaar. Mensen vinden het niet eerlijk want ze menen dat iets van hen is, wat in de praktijk niet zo blijkt te zijn.

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen en is het niet de bedoeling dat de erfenis ooit in de gemeenschap valt? Ga in gesprek met je ouders of iemand anders waar je van erft. Zij kunnen bij een notaris een testament op laten stellen. Vaak vinden mensen dit te duur, maar je ziet wat de gevolgen kunnen zijn.

Ik zeg altijd maar zo. Voorkomen is beter dan genezen!

Wil je me laten weten wat je van deze blog vindt? Heb ik je tot inzichten gebracht? Ik hoor het graag via een reactie onder dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten