-----------scheidng
Hoe inboedel verdelen zonder ruzie?!

datum

Bij een scheiding moeten er veel zaken worden besproken en geregeld. 

Een van deze zaken is de verdeling van de inboedel. Terwijl sommige stellen dit zonder problemen regelen, leidt het bij anderen tot discussies over elk potje en pannetje. Vaak wordt mij de vraag gesteld: “Susan, hoe kunnen we de inboedel verdelen zonder ruzie?”

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en hangt sterk af van hoe je ernaar kijkt en wat jij en je ex-partner elkaar gunnen. Wil je het beste voor alle betrokkenen, of wil je koste wat het kost alles tot op de euro gelijk verdelen? Hoe pak je dit aan als je geen idee hebt van de waarde en hoe je deze überhaupt kunt bepalen? Wat als ik je vertel dat er ook nog verschillende waardes zijn? 

Verschillende waardes

Laten we dit uitleggen aan de hand van een bankstel:

  • Aanschafwaarde: Het bedrag dat je voor het bankstel hebt betaald toen je het kocht, bijvoorbeeld €2000,00. Na plaatsing in huis vermindert de waarde met de dag. Verzekeringen hanteren vaak een afschrijving van 10% per jaar. Volgens deze methode zou de bank nu nog maar €1000,00 waard zijn als hij 10 jaar of ouder is.
  • Werkelijke waarde: Als je besluit de bank te verkopen, wat zou je er dan nog voor krijgen op Marktplaats? De werkelijke waarde is soms verbluffend laag, zoals ik heb ervaren bij het verkopen van een kroonluchter met een oorspronkelijke waarde van €1750,00 die slechts €50,00 opbracht.
  • Emotionele waarde: Als het bankstel bijvoorbeeld een geschenk was van je overleden oma, kan de emotionele waarde niet in geld worden uitgedrukt. Dit kan leiden tot conflicten als je ex-partner het ook wil.
  • Vervangingswaarde: Het bedrag dat je zou betalen voor een nieuw bankstel van dezelfde kwaliteit.

Deze verschillende waardes kunnen tot onenigheid leiden, vooral als er weinig wederzijds begrip is. Als voorstander van een vreedzame scheiding hoop ik natuurlijk dat dit niet het geval is.

Een manier om hiermee om te gaan is:

Maak samen een lijst waarop je per ruimte noteert welke spullen er zijn. Voeg, indien gewenst, een door jullie beiden overeengekomen waarde toe. Markeer afzonderlijk van elkaar welke spullen je graag wilt behouden. Ga vervolgens samen zitten en bespreek de spullen waarover geen discussie meer hoeft te zijn. Als er items zijn die jullie beiden willen, overleg dan en streep ze tegen elkaar weg. Als er echt geen overeenstemming is, kun je zelfs een muntje opgooien. Naar mijn mening nog altijd beter dan blijven ruziën.

Een scheiding betekent helaas afscheid nemen. Als de verdeling ongeveer gelijk is, kun je het daarbij laten. Als de een veel meer meeneemt dan de ander, kun je indien gewenst een bedrag afspreken dat nog wordt uitbetaald.

Hoe mijn ex-man en ik het deden:

Mijn ex-man en ik hebben eerst de spullen verdeeld. Daarna hebben we van ons gezamenlijke geld nieuwe spullen gekocht voor een vooraf afgesproken bedrag, zodat we beiden een complete inboedel hadden. Daarna hebben we het overgebleven spaargeld 50/50 verdeeld. Het voordeel is dat je beiden met hetzelfde bedrag aan spaargeld begint. Sommige stellen verdelen echter eerst de spullen en het spaargeld, waarna ze zelf spullen kopen. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen waaraan je het geld uitgeeft.

Meerdere wegen die naar Rome leiden

Zoals je ziet, zijn er veel mogelijkheden bij de verdeling van de inboedel. Alles hangt af van de bereidheid om samen te werken. Scheiden betekent concessies doen. Wil jij weten waar je nog meer afspraken over moet maken tijdens een scheiding? 

Wil jij meer tips? Het goed regelen voor jullie allemaal? In mijn online programma HELP, ik GA scheiden neem ik je stap voor stap mee. De perfecte voorbereiding voor een succesvolle scheiding.

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten