Logo Susan Stijnen
0646171545 susan@susanstijnen.nl

Zie het los van elkaar


Verleden week gaf ik in het kader van “de week van het zorgeloze kind” een presentatie over Het Nieuw Ouderschap oftewel hoe regel je het gezamenlijk ouderschap na scheiding. Ondanks dat er vele ouders waren uitgenodigd zaten er alleen professionals in het lokaal. Gedragswetenschappers, gezinsbegeleiders, pedagogisch medewerkers, leerkrachten noem maar op. Eerlijk is eerlijk in eerste instantie voelde ik me een beetje geïntimideerd door al die kennis. Dit duurde echter niet lang. Om niet alleen maar een verhaal te vertellen en een beetje interactie te creëren stelde ik ze een aantal vragen:

  • Wat is het verschil tussen partnerschap en ouderschap?
  • Wat valt onder partnerschap?
  • Wat valt onder ouderschap?

En geloof het of niet. Het werd stil, ik hoorde het kraken, mensen keken vragend, daarna kwamen er stamelend en mondjesmaat antwoorden. Antwoorden die niet verkeerd waren maar die zeker niet de kern raakten. Ik durf het niet te zeggen, maar ik denk dat mijn mond open viel van verbazing om me daarna te herpakken en te zeggen “Als jullie het als professionals al niet weten, hoe moeten al die ouders het dan weten”. 

Ja, hoe moet jij het nu weten? Door alle emoties ben je hier wellicht helemaal niet mee bezig. Je hebt je verdriet van en de onzekerheid over de veranderende situatie en dan vraag ik je wat het verschil tussen ouderschap en partnerschap is. En wat als ik je nu eens vertel dat het inzicht hierin van grote invloed, misschien wel de grootste, is over hoe jullie scheiding en het gezamenlijk ouderschap verloopt. Dit is toch wat je wilt, kinderen die beide ouders in hun leven hebben en die ook nog op een respectvolle manier met elkaar om kunnen gaan.

Emoties op basis van partnerschap staan vaak het gezamenlijk ouderschap in de weg!

Partnerschap is alles wat tussen jou en je ex-partner speelt. Ouderschap is alles wat je samen moet doen om jullie kinderen groot te brengen. Zie ze los van elkaar. Laat ze niet door elkaar lopen, want dan zou het zomaar kunnen zijn dat je je kinderen raakt omdat je je ex-partner wilt straffen. 

Uit de praktijk

Recentelijk hoorde ik een verhaal van een vrouw die zo boos was op haar ex-partner dat ze het wachtwoord heeft veranderd van Netflix waarvan ze beiden nog gebruik maakten. Het gevolg was dat de kinderen ook geen Netflix meer hadden. Wie denk je dat deze mevrouw het meeste geraakt heeft?

Ik weet niet wat het met jou doet, ik word hier altijd heel verdrietig van en eerlijk gezegd kan en wil ik het niet eens begrijpen. Ik ben van mening dat de problemen op partnerschapsniveau nooit het ouderschap in de weg mogen staan. Dit hebben jullie kinderen, die ooit uit liefde geboren zijn, niet verdiend.

En hey als ik het kan, kun jij dat toch zeker ook?

Dat het niet van vandaag op morgen gaat weet ik uit eigen ervaring, maar als je het echt wilt dan kan alles! 

Om je op weg te helpen heb ik een workshop Succesvol Gescheiden ontwikkeld. Dus, wil jij meer weten over het verschil tussen partnerschap en ouderschap, hoe je het verschil herkent en kunt inzetten zodat je een beter contact hebt met je ex-partner? Schrijf je dan in!

Op dinsdag 22 oktober geef ik de workshop Succesvol Gescheiden. Het  betreft een pilot dat betekent dat ik er in investering in geld niets voor vraag. Ik vraag wel je investering in tijd, inzet, feedback en een recensie. Daarvoor krijg jij mijn onbetaalbare waardevolle kennis en een eerste stap naar een succesvol gescheiden leven.

Deze kans kun je niet liggen! Schrijf je in! En wacht niet te lang want vol = vol!

Nu hoor ik je zeggen, dan kan ik niet, dat is me te snel, Limburg is me te ver. Lucky you, ik heb de volgende workshop al gepland op 21 november. Tijd genoeg om vrij te plannen en een oppas te regelen. En wat betreft Limburg is te ver… weet je hoelang ik soms reis om het beste van het beste te krijgen? Ik weet zeker dat niet alleen jij, maar ook je ex-partner en jullie kinderen van hetgeen je leert en de inzichten die je krijgt de vruchten plukken!


In de avonduren!

En dan niet te vergeten HET Scheidingscafé!  Donderdag 14 november in de HuB.Bibliotheek Kerkrade. Speciaal voor iedereen die aangegeven heeft alleen in de avonduren te kunnen van 18.00 -19.30 uur. Zeer waardevol en GRATIS. Volgens mij zijn er geen redenen meer om niet te komen. Tot dan?!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*


Recente blogs.

Scheiden met kinderen
8 praktische tips die je zeker moet weten

Download jij mijn gratis e-book?