Woning kopen – wanneer mag dat?

datum

Vandaag gooi ik het eens over een andere boeg. Geen verhalen over wat ik zelf of wat mijn klanten hebben meegemaakt maar een praktisch iets. Iets waar veel van mijn klanten tegenaan lopen en vragen over hebben.

Het is je wellicht bekend, en zo niet dan weet je het nu, dat er als je gaat scheiden veel geregeld moet worden. Het zoeken naar woonruimte voor jou en/of je ex-partner is daar een van. En ga je dan huren of kopen? Vooral bij kopen is er wel een onduidelijkheid wanneer dat kan als je nog niet volledig gescheiden bent?

Hoe graag ik ook zou willen, hier kan ik helaas geen eenduidig antwoord op geven, omdat dit van een aantal factoren afhangt.

Laat ik met de eerste beginnen, Dat is de manier waarop jij en je partner getrouwd zijn. Is dit in de (beperkte) gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden?
Zijn jij en je partner getrouwd in de gemeenschap van goederen dan zijn alle goederen en schulden die jij en je partner beiden voor en tijdens het huwelijk hebben verkregen, gemeenschappelijk.

Zijn jij en je partner getrouwd in de beperkte gemeenschap van goederen(dit geldt voor huwelijken afgesloten vanaf 1 januari 2018) dan zijn alle goederen en schulden die jullie beiden tijdens het huwelijk hebben verkregen, gemeenschappelijk. De goederen en schulden die jullie voor het huwelijk hebben verkregen zijn niet gemeenschappelijk.

Zijn jij en je partners getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan is het recht op huwelijksvermogen in een overeenkomst vastgelegd. Hierbij is het mogelijk om af te wijken van het wettelijk vermogensstelsel van de (beperkte) gemeenschap van goederen.

Daarnaast is het van belang te kijken of de woning die jij of je (ex-)partner koopt, tot het privé-eigendom behoort of zal gaan behoren tot het gemeenschappelijk vermogen. Zijn jullie getrouwd in de (beperkte) gemeenschap van goederen, dan wordt de gemeenschap ontbonden op het moment dat het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank is ingediend. Vanaf dat moment geldt dat alle goederen die worden gekocht en schulden die worden aangegaan, privé zijn en dus niet vallen onder het gemeenschappelijk vermogen. Als jij of je (ex-)partner dus een huis koopt terwijl het verzoek tot echtscheiding nog niet is ingediend, valt de woning en de eventuele hypothecaire lening in de gemeenschap. Je hebt in dit geval toestemming van je (ex-) partner nodig voor de aankoop van een woning. In het echtscheidingsconvenant kun je de toestemming opnemen vermelden dat je (ex-)partner geen mede-eigenaar wenst te worden van de woning. Wanneer jullie definitief gescheiden zijn, zal de woning met terugwerkende kracht in het privévermogen vallen. Echter, wanneer jullie besluiten om niet te scheiden, dan zal de woning tot de gemeenschap behoren.

Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kun je als de scheiding nog niet volledig rond is zonder toestemming van je (ex-)partner een nieuwe woning kopen. Deze woning zal behoren tot jouw privévermogen.

Zoals ik al schreef, een heel praktisch verhaal dit keer.
Ik kan me voorstellen dat je soms een beetje overladen bent, weet dat ik jou en je ex-partner graag help tijdens de meerder fases van en na een scheiding. Wat is op jou van toepassing:

IK GA SCHEIDEN
Sta je op je op het punt van scheiden en wil je dit samen goed regelen zodat je na de scheiding nog samen door 1 deur kunt waardoor je samen ouders kunt zijn voor jullie kinderen. Neem dan contact op voor een gratis informatiegesprek.

Gratis sessie, graag!

IK BEN GESCHEIDEN
Je bent gescheiden maar het loopt (nog) niet zo zoals je je op voorhand bedacht had. Meldt je dan aan voor mijn webinar Handtekening gezet? Maak in 5 stappen een succes van je scheiding! 10 maart 2021 om 20.00 uur.

In dit webinar deel ik met jou minstens 3 van mijn 5 bewezen stappen die ervoor zorgen dat jij, onafhankelijk van je ex-partner, een succes van je scheiding maakt. Dat je weer de regie over je leven pakt! Het webinar is gratis en online te volgen. Vanuit je vertrouwde omgeving en niemand die het ziet. Het enige wat je hoeft te doen is je aan te melden. Je zou stom zijn als je het niet doet! Of je moet willen blijven waar je nu bent!

Ik ben erbij!

IK TWIJFEL NOG
Of zit je nog in het voor traject. Ben je pas bekomen van de het feit dat je überhaupt aan scheiden denkt?
Meld je dan aan voor mijn nieuwe online programma HELP, ik denk aan scheiden!
In dit programma ga je in je eigen tijd en je eigen tempo aan de slag met de diverse lessen. Na het afronden hiervan het je meer inzichten en duidelijkheid waardoor je een gedegen keuze kunt maken over de vraag Scheiden of Blijven?

Dit programma is zeker een waardevolle investering als:

  • Je overweegt te gaan scheiden
  • Je hebt hulp nodig bij het nemen van een beslissing
  • Je wilt een goede overwogen beslissing nemen
  • Je hebt geen idee wat op je af gaat komen
  • Je wilt inzicht krijgen waar je allemaal op moet letten
  • Je wilt niet over één nacht ijs wilt gaan

In het gunstigste geval kom je tot de ontdekking dat je toch niet wilt scheiden, is dat niet het geval heb je een heel goed beeld hoe je het kunt regelen. In beide gevallen is de investering het meer dan waard.

In de early bird is de investering €200,00. Vanaf 1 maart is de investering €250,00

Ik ben erbij!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten