Welke vrouw ben jij?

datum

Lieve vrouw,

Deze blog is voor alle gescheiden vrouwen: dat je vertrouwen mag krijgen, dat je patronen mag doorbreken, dat je mag loslaten wat je niet meer dient. En voor alle mannen die het écht willen begrijpen.

Het is dinsdagavond als de kinderen na een weekendje papa weer naar mij komen. Enthousiast vertellen ze over hoe leuk het afgelopen zaterdag was. En je turnen dan? Vraag ik aan onze dochter. “Ik ben niet naar het turnen gegaan. Papa heeft mij afgemeld” zegt ze. In een fractie van een seconde voel ik mijn buik samentrekken. Terwijl ik mezelf dwing om in hun enthousiasme mee te gaan, vliegen de gedachten door mijn hoofd: hoe kan hij? Dit kan hij toch niet maken? Op dit niveau kun je niet zomaar wegblijven. Daar betaal ik toch niet zoveel per maand voor? Ze hadden toch ook op zondag kunnen gaan? Dit is toch echt niet in het belang van onze dochter? Als de kinderen in bed liggen bel ik een vriendin om mijn beklag te doen en mijn ongenoegen te uiten.

Controle kwijt
Nu vele jaren later moet ik erom lachen. Wat heb ik mezelf daar in de weg gezeten. Ik gooide alles op mijn ex, maar in de kern ging het om mezelf. Het feit dat onze dochter in de uren dat ik dacht dat ze op turnles was ergens anders verbleef. Dat is waar het om ging. Ik was de controle kwijt en dat deed nog vele jaren na de scheiding meer met me dan ik zou willen. Niet dat ik er wat van zei tegen mijn ex, want in theorie vond ik dat ik geen recht had om te bepalen wat hij deed met de kinderen als ze bij hem waren. Dat deed ik ook. In de praktijk raakte het me meer dan ik zou willen.

Twee soorten vrouwen
Mijn voorbeeld is geen uitzondering in de bijna 10 jaar dat ik mijn praktijk heb. Dit voorbeeld is in vele vormen en maten de revue gepasseerd. Het heeft ertoe geleid dat ik tot de ontdekking gekomen ben dat er 2 soorten vrouwen zijn:

  1. De (ogenschijnlijke) sterke vrouwen die ‘in het belang van de kinderen’ alles willen controleren van hun ex.
  2. De zachte vrouwen die ‘in het belang van de kinderen’ alles accepteren van hun ex.

Sterke vrouw
– De sterke vrouw vindt dat haar ex het niet goed (genoeg) doet. Ze wil eigenlijk dat hij het op haar manier doet.
– De sterke vrouw is bang om de controle uit handen te geven aan haar ex.
– De sterke vrouw wil de controle over de ander niet verliezen.
– De sterke vrouw probeert de controle te houden en komt daardoor in conflict met haar ex en zichzelf.
– De sterke vrouw wil haar ex domineren.

Zachte vrouw
– De zachte vrouw hoort van haar ex dat ze het niet goed (genoeg) doet. Haar ex wil eigenlijk dat ze het op zijn manier doet.
– De zacht vrouw is bang om volledig onder controle te staan van haar ex.
– De zachte vrouw wil de controle over zichzelf niet verliezen.
– De zachte vrouw geeft de grenzen niet aan bij haar ex en komt daardoor eerst in conflict met zichzelf en haar ex.
– De zachte vrouw laat zich domineren door haar ex.

Overeenkomsten
En hoewel er een wereld van verschil lijkt te zijn tussen deze beide vrouwen hebben ze meer overeenkomsten dan je zou denken. Ze handelen namelijk beide uit angst én ze richten zich beide op externe factoren. Je maakt je afhankelijk van het doen en laten van je ex-partner. Wanneer ga jij daar verandering in brengen? Wanneer ga jij de leiding nemen over jouw leven, jouw handelen onafhankelijk van je ex?

Ja, dat is soms eng. Ja, dat zal je ex in het begin vreemd vinden, en ja daar zal hij in het begin wellicht nog eens tegen botsen. Ook daarin is het aan jou om te kiezen hoe jij hierop reageert. Als je ja tegen je ex zegt terwijl je dat niet wilt gaat het bij je wringen. Als jij iets oplegt aan je ex en hij wilt of doet het niet gaat het ook wringen.

Actie ondernemen
Met welke vrouw kun jij je het beste identificeren? Welke van de twee het ook is. Wanneer ga je hiermee stoppen? Wanneer ga jij jouw verantwoordelijkheid pakken en datgene aanpakken waar je wél invloed op hebt. Jezelf. Alleen jij kunt verandering teweeg brengen. Door je eigen doen en laten.

Ommekeer
“Ja Suus, makkelijk gezegd dan gedaan”, hoor ik je denken.
Hey, ik was ooit waar jij nu bent. En ik heb alles aangepakt om die onrust in mijzelf te herkennen, erkennen en om te zetten naar iets anders. Ik heb vet geïnvesteerd in mezelf om te worden wie ik nu ben. De Suus, die fouten heeft gemaakt en daarvan geleerd heeft. Iemand die gevallen is en ook weer opgestaan is. En de Suus die uiteindelijk kan zeggen dat ze blij is met zichzelf en de mens die ze geworden is.

Mijn lessen, mijn inzichten, mijn vallen en opstaan heb ik allemaal verwerkt in een super cool jaarprogramma. Ja, het kost iets en dan krijg je ook iets.  Ik durf je te garanderen dat je leven over één jaar nooit meer zo zal zijn zoals het nu is. En nu ik het zie kan ik het niet meer anders zien. Het is als fietsen. Als je eenmaal kan fietsen verleer je het nooit meer.

Domineren
Wil je domineren? Kijk dan eens waar de grenzen van je ex liggen en hoe vaak je erover gaat.
Laat je je domineren? Onderzoek waar jouw grens ligt en laat je ex er niet meer overheen gaan. En welke vrouw je ook bent. Ga kijken wat er écht onder zit. Mijn controle kwam voort uit de angst en onzekerheid niet goed genoeg te zijn. Dat heb ik nu helemaal niet meer. Ik weet wie ik ben. Ik weet wat ik goed en minder goed kan. Ik weet waar mijn kracht ligt.

Controle is uitgestelde teleurstelling
Door controle te houden denk je dat je het verloop weet. Tot het verloop anders loopt dan je verwacht had. Dan moet je toch nog met die teleurstelling aan de slag. Je kunt het dan botvieren op je ex of op zoek naar de diepere lagen van jezelf. Wat is hier nu écht aan de hand? Waar ben ik nu écht bang voor? Wat kan ik daaraan doen?

Dan krijg je pas écht controle. Controle over jezelf. De enige persoon hier op aarde waarop je dat kunt hebben. Ik zou wel weten wat ik zou doen als ik jou was!

Jaartraject | Van Onmacht naar Kracht
Ben je er klaar mee en wil je écht aan de slag? Meld je dan aan voor mijn jaartraject Van Onmacht naar Kracht. Een jaar dat jouw leven voorgoed zal veranderen.

Het enige wat je hoeft te doen, is je verantwoordelijkheid nemen en te besluiten dat je het anders wil!

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten