Ouderschap vs. Partnerschap

datum

21 september 2006. De dag dat ik mijn man, de vader van mijn kinderen, vertelde dat ik als partner niet meer met hem verder wilde. Een beslissing waar vele gesprekken en tranen aan vooraf zijn gegaan. De dag erna vertelden we een jongetje van zes en een meisje van drie dat papa en mama in twee huizen gingen wonen én dat we samen voor hen zouden blijven zorgen. Een cruciaal moment.

Praktisch gezien was het binnen drie maanden geregeld. Maar nu begon het echte werk: het verwerken. Het een plek geven en het omgaan met emoties.

Verandering
In het begin waren we heel goed met elkaar, maar dat veranderde toen mijn ex-man een nieuwe relatie kreeg. Nog voor de buitenwereld het wist had ik het in de gaten. Ik voelde dat er iets veranderd was. Tot dan toe deelden we nog veel met elkaar en aten ook nog geregeld samen. Dat stopte direct. Er kwam meer afstand. We vertelden elkaar het hoog nodige en gingen steeds meer ons eigen leven leiden. Ook ontstonden er de eerste irritaties. Ja, dat hebben wij ook gehad. Eerlijk is eerlijk. Het had ook op momenten kunnen escaleren. Toch hebben we dat, op één keer na, niet laten gebeuren.

In het begin begreep ik er niets van. Ik raakte ervan in de war. Iedere keer als er iets was probeerde ik als een buitenstaander naar de situatie te kijken. Wat gebeurde er nu echt? Wat raakte mij zo? Dit kon toch niet? We zouden toch samen ouders zijn?

Na een tijdje kwam ik er steeds meer achter dat in de meeste gevallen het helemaal niks te maken had met ouderschap. Het waren ego zaken of zaken die mij op partnerschap raakte. Een openbaring! Dit wetende betekende niet dat mij niks meer raakte. Het betekende wel dat ik het sneller een plek kon geven en eroverheen kon stappen om dat waar te maken wat ik ooit beloofd had, namelijk samen ouders zijn.

En dat kun jij ook. Als je écht wilt.

Problemen op partnerschap beïnvloeden het gezamenlijk ouderschap

Het verschil
Pas toen ik het verschil tussen ouderschap en partnerschap wist kon ik dingen plaatsen en begrijpen. Weet jij het verschil? Probeer er de komende tijd eens op te letten als er iets speelt tussen je ex-partner en jou. Ik durf er gif op in te nemen dat het in negen van de tien gevallen partnerschap is.

Maak je over zaken op partnerschapsniveau niet meer druk, want jullie zijn geen partners meer. Als je dit kan, kun je je richten op hetgeen wat echt belangrijk is. Jezelf en jullie kinderen.

En ga me nu niet direct mailen. Ja, maar mijn ex-partner werkt niet mee. Mijn ex-partner is niet te veranderen. Klopt, er is maar één iemand die jou kan veranderen: JEZELF. Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Krijgen jullie het niet voor elkaar om het verschil tussen ouderschap en partnerschap te zien? Weet dat ik jullie graag help.

Jaartraject | Van Onmacht naar Kracht
Ben je er klaar mee en wil je écht aan de slag? Meld je dan aan voor mijn jaartraject Van Onmacht naar Kracht. Een jaar dat jouw leven voorgoed zal veranderen.

Het enige wat je hoeft te doen, is je verantwoordelijkheid nemen en te besluiten dat je het anders wil!

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten