Susan Stijnen - welk verhaal vertel jij jezelf?
Welk verhaal vertel jij jezelf?

datum

Verleden week verbleef ik op een event van mijn businesscoach Veronique Prins. Drie dagen lang zat ik samen met 235 andere ondernemers in een bubbel. Een bubbel van met elkaar en van elkaar leren. Het doel was helder; een steeds betere versie van mezelf te worden en daardoor een steeds betere onderneming neer te zetten. Een onderneming waarin ik mijn kennis en ervaring (waarin ik heel veel heb geïnvesteerd) op de allerbeste manier met jou kan delen. Zodat jij succesvol gescheiden kunt zijn en jullie kinderen beide ouders in hun leven kunt bieden. Waardevolle kennis die je als je ermee aan de slag gaat steeds dichter bij dat doel zal brengen.

Stories

Het thema van het event was stories – welk verhaal vertel je jezelf? Hoe ga je om met tegenslagen? Iemand die geen klant wordt? Vertel ik mezelf dan dat ik niet goed genoeg ben? Of vertel ik mezelf dat het heel jammer is, dat het een gemis is dat ze geen gebruik maken van mijn kennis. Of dat er misschien iemand is die een betere match is.

Voel je het verschil? Het verhaal dat je jezelf vertelt is zeer bepalend voor de manier hoe jij je voelt en gedraagt.

En laat ik je nu eens vertellen dat dat niet alleen voor mij als ondernemer geldt. Dit geldt voor iedereen, dik, dun, blank, gekleurd, getrouwd, gescheiden en dus ook voor jou.

Ik neem je mee terug in mijn verhaal

Het moment dat ik door had dat het mijn eigen verhaal was dat mijzelf en een “normaal”, niet gespannen contact met mijn ex-man in de weg zat, was het keerpunt. Ik neem je even mee in mijn verhaal. Mijn ex-man en ik hebben de afspraak dat de kinderen om het jaar van 2de Kerstdag tot en met 1 januari 12.00 uur bij een van ons verblijven. Wat er gebeurde in de jaren dat de kinderen die week bij mij waren geweest en dan weer naar mijn ex-man gingen was het volgende. Hij bracht ze bijna direct naar zijn ouders om zelfs vervolgens naar de jaarlijkse nieuwjaarsborrel te gaan.

Jarenlang was mijn verhaal “Dat doe je toch niet? Je hebt je kinderen een week niet gezien, dan ga je toch niet feesten? Je denkt alleen aan jezelf. En de kinderen dan?”

Wie had er last van?

En zal ik je eens iets vertellen. Er was er maar eentje die daar last van en dat was IK. De kinderen bleken het super leuk te hebben bij oma en opa en mijn ex-man vierde feest. Het beïnvloedde onbewust wel mijn houding ten opzichte van mijn ex-man. Heel dom, want hier hadden onze kinderen niets aan. Tot ik besloot het om te draaien en met name mezelf een ander verhaal te vertellen. “Mijn keuze zou het niet zijn om de kinderen meteen weg te brengen nadat ze een week bij mijn ex-man waren geweest, maar mijn ex ziet dat blijkbaar anders. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn. De kinderen hebben het leuk bij oma en opa. Het is niet aan mij om me te mengen in de manier hoe mijn ex-man het doet. Waar maak ik me eigenlijk druk over?”

Kun je je voorstellen dat dit veel veranderde? Voel je het verschil?

Zo begon ik dat bij steeds meer situaties te doen. En het werkte, ons contact werd beetje bij beetje meer ontspannen en beter.

Verwijten

In mijn praktijk maak ik het geregeld mee dat er een derde in het spel is gekomen. Verwijten van “hij heeft mijn leven kapot gemaakt” of “door haar staat mijn leven nu op z’n kop” gaan dan over tafel. Is dat het echte verhaal of is dat het verhaal dat jij jezelf vertelt? En dient dit verhaal je (nog) wel? Dient dit verhaal jullie kinderen wel?

Draai het om

Wat als je zou zeggen “Onze relatie liep al niet zo goed. Onze verbinding was broos en hierdoor heeft iemand de kans gekregen tussen ons in te komen. De manier waarop het gegaan is verdient geen schoonheidsprijs. Ik ben verdrietig, ik ben boos, ik ga een weg vinden om het te accepteren, ik stop met wijzen naar de ander.”

De pijn en het verdriet haal ik daarmee niet weg. Ik hoop wel dat je inziet dat het wel een iets kleinere last op je schouders is, die iets minder zwaar voelt.

En dat het niet van vandaag op morgen gaat begrijp ik volkomen, zo ging het bij mij ook niet. Het grote verschil is dat ik er zelf achter ben moeten komen, die weg heb ik net voor je weggehaald.

In mijn praktijk hoor ik de meest uiteenlopende dingen. Het vertellen van een ander verhaal bij dezelfde situatie helpt mijn klanten vaak een stapje verder. Een stapje dichter bij de wens die ze ooit uitgesproken hebben “Wij blijven samen ouders”. Iets wat lastiger bleek door vast te houden aan een verhaal dat niet meer dient.

Workshop Succesvol Gescheiden

Ben jij ook klaar met je oude verhaal en klaar om een nieuw verhaal te vertellen?

Op dinsdag 22 oktober geef ik workshop Succesvol Gescheiden. Het betreft een pilot en dat betekent dat ik er in investering in geld niets voor vraag. Ik vraag wel je investering in tijd, inzet, feedback en een recensie. Daarvoor krijg jij mijn onbetaalbare waardevolle kennis én een eerste stap naar een succesvol gescheiden leven.

Deze kans kun je niet laten liggen! Schrijf je in! En wacht niet te lang want vol = vol!


In de avonduren!

En dan niet te vergeten HET Scheidingscafé! Komende donderdag in de HuB.Bibliotheek Kerkrade. Van 18.00 -19.30 uur, speciaal voor iedereen die aangegeven heeft alleen in de avonduren te kunnen. Zeer waardevol en GRATIS. Volgens mij zijn er geen redenen meer om niet te komen. Tot donderdag?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten