In het belang van

datum

Als je gaat scheiden zul je de zin “in het belang van de kinderen” met regelmaat tegenkomen. Wellicht gebruik je hem zelf om jezelf of je ex-partner ergens van te overtuigen of wordt het door je omgeving tegen je gezegd.

Maar wat is het nu echt in het belang van het kinderen en hoe handel je zelf ook echt in het belang van de kinderen? Ook op momenten dat je vindt dat jouw ex-partner dat niet doet.

Wat het beste voor de kinderen is staat soms lijnrecht tegenover wat jij graag zou willen. Wat mij betreft betekent in het belang van de kinderen dat je jezelf en hetgeen jij wilt soms ondergeschikt moet maken. Dat betekent dat je je eigen gevoelens en verlangens even aan de kant moet zetten om dat te doen waar je de kinderen op dat moment mee dient.

Voorbeeld uit eigen ervaring

Mijn ex-man hertrouwde op de dag dat mijn vader 65 jaar werd, een dag dat de kinderen volgens de zorgregeling bij mij zouden zijn, een dag waar wij extra aandacht aan hadden willen besteden. Dit werd een andere dag, omdat mijn ex-man en zijn aanstaande anders bedacht hadden. En ondanks dat ik de redenen begreep, de dag kwam goed uit , alle mensen hadden de dag erna vrij, het was in een vakantie dan konden ze daarna meteen weg, vond ik het op zijn zachtst gezegd niet heel handig en zeer onprettig. Waarom moesten ze trouwen op de dag dat mijn vader jarig is? En al helemaal op zijn 65ste verjaardag? Dat mijn ex-man de leeftijd niet meer wist kon ik nog wel begrijpen, maar hij zou toch niet ook de dag vergeten zijn? Het is notabene de dag voor zijn moeders verjaardag! Ik moet eerlijk bekennen dat heel veel lelijke gedachten de revue zijn gepasseerd. Gedachten in mijn belang en mijn genoegdoening, uit frustratie en teleurstelling. Gedachten die ik snel besloot te verbannen. In de eerste plaats werd ik er niet leuker van en op de tweede, en meest belangrijke, plaats hadden de kinderen hier helemaal niets aan. Zij konden er niets aan doen. Hun vader ging trouwen met een vrouw die ze heel graag mogen, ook voor hen moest het een mooie dag worden. Ze hadden niets aan een moeder die op de achtergrond e.e.a. probeerde te verzieken. Mijn knop ging om en ik keek met hen wat ik samen met hen kon doen voor papa en zijn aanstaande. Ik knutselde met ze en schreef in naam van de kinderen een gedicht. Ik oefende dat met ze zodat ze dat op de trouwdag voor konden dragen. En ook al was ik er op het bewuste moment niet bij, ik ben nog steeds blij dat ik dat gedaan heb en wat was ik trots toen ik achteraf hoorde hoe mooi het was en hoe goed het ging. 

Dat is voor mij in het belang van de kinderen denken. Hoe lastig dit soms ook is.

Verkeerd gebruik

Helaas hoor ik nog met regelmaat dat “in het belang van de kinderen” in de verkeerde context gebruikt wordt. Zo hoorde ik laatst iemand zeggen dat de kinderen niet naar de ex-partner hoefden te gaan omdat deze een nieuwe partner had. Hij was dan toch niet alleen en zij wel. Ik zal je mijn mening hierover besparen. Ik ben wel benieuwd wat jij hiervan vindt.

Scheiden brengt heel veel emoties en gevoelens met zich mee. Emoties die het ECHT in het belang van de kinderen denken en handelen met regelmaat in de weg kunnen staan. En hey, dat is mij ook gebeurd. Toch wil ik je uitdagen er steeds bewuster mee om te gaan en mee bezig te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten