Rouw na scheiding: de vijf fases
Rouw na scheiding: de vijf fases

datum

Scheiden is een periode van afscheid nemen. Dingen die tot nu toe heel normaal waren verlies je. Dit kan van alles zijn. De periode van scheiden wordt wel eens vergeleken met een periode van rouw. Heb je je dat wel al eens beseft? Ik helemaal niet toen ik ging scheiden. Pas toen ik de opleiding tot scheidingsspecialist ging doen vielen er stukjes op hun plek toen ik te horen kreeg over de rouwcurve. Toen begreep ik pas waarom ik me soms gevoeld had zoals ik me gevoeld heb.

Ik dacht dat ik als verlater niet moest zeuren. Het was toch mijn keuze. Ik wilde toch niet meer verder. Maar dat maakt dus blijkbaar niet uit. Ieder die een scheiding mee maakt doorloopt de vijf fase van de rouwcurve. Niet lineair, maar je doorloopt ze wel.  Het was voor mij zo verhelderend dit te weten. Ik wil jou deze fases natuurlijk niet onthouden.

Wat zegt Elisabeth Kübler?

Volgens psychiater Elisabeth Kübler – Ross doorlopen de meeste mensen na een verlies een vijftal fases. Het hoeft echter niet zo te zijn dat je ze allemaal doorloopt. Er zijn mensen die een stap overslaan. Het is echter ook mogelijk dat je een of een aantal stappen terugvalt. Hoe moeilijk de stappen ook zijn als je er midden in zit. Weet dat als je ze allemaal doorlopen hebt het leven er echt weer anders uit ziet. Geef het de tijd!

De vijf fases van rouw na een scheiding

De vijf fases van rouw na een scheiding

Er zijn vijf fases van rouw na een scheiding, zoals:

Fase 1: Ontkenning – dit kan niet waar zijn?

In deze fase wordt de scheiding ontkent, de waarheid wil niet onder ogen gezien worden. “Zij  is zichzelf niet, hij zit in een midlifecrisis, zij is overspannen” zijn uitdrukkingen die in deze fase vaak worden geroepen. Alles om de breuk maar niet te onderkennen.

Fase 2: Protest – boosheid – waarom ik?

Als de waarheid eenmaal is doorgedrongen ontstaat er vaak protest en boosheid. “Hoe kun je me dit aan doen, we hadden het toch goed samen, ik  verdien dit niet, ik heb alles voor je gedaan en nu flik je me dit” wordt in deze fase met regelmaat gezegd. Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme waardoor de pijn en het verdriet niet gevoeld hoeft te worden.

Fase 3: Onderhandelen – ik beloof beterschap – vechten

Als men merkt dat boosheid geen effect heeft komt de fase van onderhandelen. In deze fase worden doelen gesteld. Dit kan zijn om nog een verandering in de positieve zin te bewerkstelligen. Dan wordt gezegd;  “maar als ik dit nu verander dan hebben we toch nog een kans”. Het het kan echter ook de periode zijn dat er naar een rechter gestapt wordt omdat er gezegd wordt “als jij dit wil dan wil ik dat”. Hierbij wordt er in de tegenaanval gegaan.

Fase 4: Depressie  – machteloos

Als alles wat in de eerste drie fase geprobeerd is, protest, onderhandelen, tegenaanval, geen vruchten afwerpt komt men in de fase van depressie, voelt zich machteloos en weet niet meer wat te doen. Dat is vaak de periode dat gevoelens als verdriet, angst en wellicht spijt de kans krijgen om ervaren te worden.

Fase 5: Aanvaarding – acceptatie – ik ga verder met mijn leven

Als iemand voldoende tijd en soms hulp heeft gehad om de eerste 4 fase te doorlopen wordt onder ogen gezien dat het echt niet meer anders wordt en komt in de fase van acceptatie. Dit is het moment dat het eigen leven weer op gepakt wordt en men open kan staan voor nieuwe relaties

Vaak doen we stoer dat het goed met ons gaat maar dat is niet altijd zo. Hopelijk hebben deze fases je inzicht gegeven in hetgeen in je omgaat.

“Woede is een soort boodschapper die ons verklaart dat we niet klaar zijn voor de verwonding. Als we verwondingen oplopen en er niets aan doen, groeit onze woede.” (Elisabeth Kübler-Ross)

Volg mijn webinar!

Mocht je er meer tegen aanlopen dat je scheiding niet helemaal verloopt zoals je gehoopt had. Steken met regelmaat emoties de kop op en weet je niet hoe je hiermee om moet gaat. Wil je niet meer lijden onder je scheiden en de leiding nemen over je scheiding? Schrijf je dan snel in voor mijn webinar Handtekening gezet, maak in 5 stappen een succes van je scheiding, welke ik met regelmaat gratis en vrijblijvend geef.

Hierin deel ik minstens 3 stappen die mij iedere keer weer helpen om de leiding te nemen. Ik leerde het met vallen en opstaan. Het is niet dat ik nooit meer val, ik sta wel veeeeeel sneller op. Wil jij weten hoe ik dat doe?


Schrijf je dan in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten