Opa_en_oma_Susan_Stijnen
Opa en oma

datum

“Mijn opa, mijn opa, mijn opa. In heel Europa is er niemand zoals hij!”

Een liedje uit de oude doos van Leen Jongewaard & Hetty Blok.

https://youtu.be/NLxUkhTrwR4

Klik op deze link als de video niet laadt.

Een liedje wat in mijn ogen mooi beschrijft hoe kinderen tegen hun opa (en oma) aan kijken. Opa’s en oma’s die een grote rol in het leven van de kinderen spelen. Opa’s en oma’s die met de kinderen op pad gaan, die spelletjes met de kinderen doen, die knutselen en kleien. Opa’s en oma’s die alle tijd voor de kinderen hebben en die als oppas dienen als jullie werken zijn. Opa’s en oma’s waarvoor niets te veel is. Opa’s en oma’s die na een scheiding veel verdriet hebben en een ander contact krijgen met jullie kinderen.

Een aantal feitjes:

  • 66% heeft het meest verdriet om het leed van de kleinkinderen;
  • 47% verwijt de ex-schoonkinderen, dat ze de kleinkinderen minder zien;
  • 61% verliest het contact met schoondochter of schoonzoon;
  • 12% ziet de kleinkinderen na de scheiding nooit meer.

Bron: TNS-NIPO

Ik weet het nog als de dag van vandaag. Het moment dat we mijn toenmalige schoonouders gingen vertellen dat we gingen scheiden. “En de kinderen dan?”, zei mijn schoonvader. De bezorgdheid op zijn gezicht zal ik nooit meer vergeten. En net zoals ik me had voorgenomen dat de kinderen ten alle tijden hun vader in hun leven zouden hebben, nam ik me op dat moment ook voor dat de kinderen contact zouden houden met opa en oma. Zij konden er niets aan doen dat ik niet meer verder wilde, dat voor mij de koek op was.

En ondanks het feit dat het contact tussen mijn ex-schoonouders en mij na de scheiding beperkt is geweest, heb ik als het nodig was de kinderen bij mijn ex-schoonouders afgezet. Fatsoenlijk gedag gezegd, een praatje gemaakt als we elkaar tegenkwamen. Mochten de kinderen in “mijn tijd” (ik haat deze uitdrukking, maar weet hem even niet anders te formuleren) mee naar verjaardagen, etc.

Ik zou ook niet weten waarom ik dat niet zou hebben gedaan. Ik heb gezien hoe de kinderen genoten als ze bij opa en oma waren, welke leuke dingen dat ze met de kinderen deden. Dat ze altijd het beste met de kinderen voor hebben gehad. Waarom zou ik dat hen, maar zeker de kinderen afnemen?

Helaas zie ik ook dat het anders gaat. Dat, vaak de opa en oma aan vaders kant, behoorlijk moeten interen op de tijd die ze met hun kleinkinderen hebben. En zonder dat ze er iets van zeggen zie je het verdriet dat ze daarvan hebben.

Ik zeg niet dat mijn ouders en de ouders van mijn ex-man geen verdriet hebben gehad. Ik weet wel zeker dat zij, alle vier, een heel mooi aandeel in het leven van onze kinderen hebben (gehad)!

Opa’s en oma’s kunnen tijdens een scheiding een belangrijke taak vervullen. Zij kunnen een goede steun zijn voor de kinderen. Zij kunnen rust en vertrouwen bieden, een luisterend oor en een veilige plek. En plek waar ze even niet aan de scheiding hoeven te denken.

Onthoud je kinderen hun opa’s en oma’s niet!

Hoe heb jij het geregeld? Zien jouw kinderen alle opa’s en oma’s nog? Wil je het met me delen?

HET Scheidingscafé!, de plek voor iedereen die te maken heeft met een scheiding staat weer gepland voor 12 juni @HuB. Bibliotheek Kerkrade. https://susanstijnen.nl/het-scheidingscafe/

Ben je opa of oma, vriend of vriendin, juffrouw of meester? Ben je zelf gescheiden of sta je op het punt van scheiden? Dan is HET Scheidingscafé iets voor jou! Meld je aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten