CD van jou CD van mij

datum

Na lange tijd schalde hij deze week weer eens uit de speakers van mijn autoradio: Kapitein deel II van Acda en de Munnik.

Bij de meesten bekend als CD van Jou CD van mij. Ik zie dat schip altijd levendig voor mij. Heerlijk met de wind door de haren en dan bam het anker uit. In de praktijk is dat vaak hoe het gaat. Buiten de visualisatie is er altijd één zin die me, als professional, enorm triggert en dat is “maar gekregen van mijn moeder dus van mij”. Iedere keer als ik dat hoor denk ik “dat klopt niet”. Dat is afhankelijk van de situatie. Hoe ben je getrouwd, zijn er testamenten, is er een uitsluitingsclausule? Mijn professionele brein slaat dan op hol. Iets waar het in het liedje natuurlijk niet overgaat. Dat gaat helemaal over emoties. Zou ook een beetje gek zijn als de hele juridische kant bezongen werd.

Daar zat ze dan tegenover mij, huilend, boos en gefrustreerd. Ze kon haar oren niet geloven, dit kon toch niet waar zijn. Vertelde ik haar nou echt dat zij het geld dat zij van haar overleden ouders geërfd had moest delen met haar aanstaande ex-man? Het geld waar haar ouders zo hard voor gewerkt hadden en wat voor haar bestemd was? Het geld waarvan zij dacht na de scheiding een nieuwe start te maken, dat geld bleek nog maar de helft te zijn?
Helaas moest ik haar vertellen dat dat hetgeen was wat ik haar zojuist verteld had. “Jullie zijn in gemeenschap van goederen getrouwd” zei ik. “Dat betekent dat alle voorhuwelijkse en huwelijkse bezittingen gemeenschappelijk zijn. Of een erfenis in de gemeenschap valt is afhankelijk van hetgeen de erflaters hebben geregeld. Hebben de erflaters een testament met een uitsluitingsclausule dan valt de ontvangen erfenis niet in de gemeenschap. Echter hebben de erflaters geen testament met een uitsluitingsclausule dan valt de erfenis in de gemeenschap. Helaas hadden jouw ouders geen testament. Dat houdt in dat je geen vordering hebt en de erfenis bij helfte verdeeld dient te worden.”

Ze was niet blij met dit bericht. Toen bedacht ze zich ineens dat de moeder van de man ook overleden was en dat ze dan daar nog geld van kon krijgen. Wederom moest ik haar teleurstellen omdat de ouders van de man wel een testament met uitsluitingsclausule hadden opgesteld.
“Dus ik moet het geld wat ik van mijn ouders heb geërfd wel delen en hij mag het helemaal zelf houden?” Ik knikte bevestigend. “Dit is niet eerlijk, dit kan niet” zei ze wederom in tranen.
En dan ben ik degene die dit slechte nieuws moet gaan vertellen.

Helaas is dit geen op zich staand voorbeeld. In mijn praktijk maak ik dit met regelmaat mee. Op zo’n moment staan de emoties en het juridische en fiscale kader lijnrecht tegenover elkaar. Mensen vinden het niet eerlijk want ze menen dat iets van hen is wat in de praktijk niet zo blijkt te zijn.

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen en is het niet de bedoeling dat de erfenis ooit in de gemeenschap valt? Ga in gesprek met je ouders of iemand anders waar je van erft. Zij kunnen bij een notaris een testament op laten stellen. Vaak vinden mensen dit te duur, maar je ziet wat de gevolgen kunnen zijn.

Ik zeg altijd maar zo. Voorkomen is beter dan genezen!

Workshop Succesvol Gescheiden – 6 april van 19.00-21.00 uur

Scheiden is zoveel meer dan alleen het zetten van een handtekening onder het ouderschapsplan en het convenant.

Tijdens mijn 2 uur durende online workshop Succesvol Scheiden gaan we op interactieve wijze aan de slag met de voor mij 5 bewezen stappen die ervoor zorgen dat jij, onafhankelijk van je ex-partner een succes van je scheiding maakt.

Het levert je heel veel rust en een fijn(er) contact met je ex-partner zodat je echt in het belang van de kinderen kunt denken.

Ben je erbij?!

Deze waardevolle investering in jezelf en de toekomst wil je echt niet missen. De investering ter hoogte van €24,95 is het meer dan waard, de kennis en ervaring die ik met je ga delen zijn onbetaalbaar. En dat alles vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Want nu we de deur niet uit mogen geef ik hem online. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een laptop of tablet. Dus zet je excuustruus of je sorrysjaak aan de kant!

Ik weet zeker dat niet alleen jij, maar ook je ex-man EN jullie kinderen van hetgeen je leert en de inzichten die je krijgt de vruchten van plukken!

Ik gun dit jou. Gun je je het jezelf ook!

Direct aan de slag?!
Wil je niet wachten tot 6 april en direct aan de slag?
Meld je dan aan voor mijn online programma, waarin je in 6 weken een Succesvolle Scheiding creëert aan de hand van mijn 5 bewezen stappen.

Ik wil direct aan de slag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten