Zoek de overeenkomsten

datum

Ik spreek hen een aantal maanden nadat ze gescheiden zijn. De scheiding is destijds fijn en soepel verlopen, er zijn afspraken gemaakt waar ze beiden volledig achterstonden en het traject werd zelfs afgesloten met een afscheidsbrief. Een brief waarin ze hem bedankte voor de mooie momenten, vergaf voor de minder fijne momenten en hem het allerbeste voor de toekomst gunde.

De wens om samen door een deur te kunnen, samen bij gezamenlijke vrienden over de vloer te komen en nog een drankje te doen op het wisselmoment blijkt ondanks de goede voornemens moeilijker dan gedacht. Sterker nog ze kijken elkaar nauwelijks aan en er hangt een voelbare spanning in de lucht.

Al gauw blijkt dat ze beiden in een gat, een periode van rouw, terecht zijn gekomen. Daar waar zijn verwerking start vanaf op het moment dat zij vertrokken is, zit zij nog volledig in de verwerking van hetgeen gebeurt is ten tijde van de relatie. Een verwerking die met terugwerkende kracht voor een enorme golf aan boosheid bij haar heeft gezorgd. Iets wat voor hem onbegrijpelijk is omdat het voor hem een afgesloten stuk is.
Daar waar zij de momenten van overdracht zo kort mogelijk houdt omdat ze bang is dat haar boosheid tot een conflict leidt, iets wat ze voor de kinderen koste wat kost wil voorkomen, is hij boos omdat ze zich niet aan hun afspraak houdt om nog samen een kop koffie te drinken.

Na nog wat heen en weer gekibbel, grijp ik in en vat het gesprek kort samen.

Dus als ik het goed begrijp:

 • Willen jullie allebei het beste voor de kinderen?
 • Hebben jullie dezelfde ideeën over de opvoeding van de kinderen?
 • Zitten jullie allebei, wat overigens begrijpelijk is, nog in de verwerking?
 • Verwerken jullie allebei iets anders en doen dat op een andere manier, een manier die goed is voor jezelf?
 • Willen jullie nog steeds jullie voornemens waarmaken?
 • Loopt het alleen iets anders dan gepland?

Voor het eerst sinds het gesprek zie ik een saamhorigheid tussen deze ouders als ze op alle vragen die ik stel beide volmondig “JA” zeggen.

“Hebben jullie in de gaten hoeveel overeenkomsten hebben? “Alleen” jullie verschillende stuk en manier van verwerking is anders. Door de focus op de verschillen hebben jullie geen oog meer voor jullie overeenkomsten Wat als jullie de focus nu eens aan verleggen op de kinderen, je eigen verantwoordelijkheid pakt voor je verwerking ,niet met de vinger wijst naar de ander, om zo een nieuwe basis te gaan leggen om uiteindelijk echt te komen tot jullie voornemens. Ja het loopt even niet zoals jullie van te voren bedacht hadden, dat betekent niet dat het niet mogelijk is. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, toch. Misschien iets hobbeliger, minder vlak en iets uitdagender, maar ook op die manier komt je er. En mogelijk met nog meer voldoening als je het allemaal hebt doorstaan. Geef elkaar de ruimte en de tijd, scheiden is niet niks, daar mag je de tijd en ruimte voor nemen. Geef elkaar die! Scheiden is loslaten om uiteindelijk op een andere manier te verbinden.“ Beiden knikken weer JA, ik voel de opluchting bij beiden. Beiden voelen zich gehoord en begrepen EN beiden weten wat ze te doen staat. De eerste stap, de opening naar verandering, is gezet. Voor henzelf EN voor de kinderen. Daar doe je toch alles voor!

IK help je graag!

De fases van een scheiding, ik ken ze als geen ander. Helaas 2 keer. Ik weet als geen ander wat je meemaakt, waar je tegen aanloopt en hoe je je voelt. In welke fase je ook zit ik help je graag.

IK GA SCHEIDEN
Sta je op je op het punt van scheiden en wil je dit samen goed regelen zodat je na de scheiding nog samen door 1 deur kunt waardoor je samen ouders kunt zijn voor jullie kinderen. Zoek jullie iemand die een stuk met jullie meeloopt om het lastige pad van scheiden begaanbaarder te maken? Die je helpt met het maken en wijst op de mogelijke consequenties. Neem dan contact op voor een gratis informatiegesprek.

Gratis sessie, graag!

IK BEN GESCHEIDEN

Je bent gescheiden maar het loopt (nog) niet zo zoals je je op voorhand bedacht had. Wil je wel echt een succes van jullie scheiding maken, maar weet je alleen niet hoe? Meld je dan aan voor mijn online programma Creëer een succesvolle scheiding in 6 weken

In dit online programma ga je aan de slag met mijn 5 bewezen stappen die ervoor zorgen dat jij, onafhankelijk van je ex-partner, een succes van je scheiding maakt. Dat je weer de regie over je leven pakt! De investering is €97,00. Je volgt het programma vanuit je vertrouwde omgeving in je eigen tijd.

Ik ben erbij!

IK TWIJFEL NOG

Of zit je nog in het voortraject. Ben je pas bekomen van de het feit dat je überhaupt aan scheiden denkt?
Meld je dan aan voor mijn online programma HELP, ik denk aan scheiden!
In dit programma ga je in je eigen tijd en je eigen tempo aan de slag met de diverse lessen. Na het afronden hiervan het je meer inzichten en duidelijkheid waardoor je een gedegen keuze kunt maken over de vraag Scheiden of Blijven?

Dit programma is zeker een waardevolle investering als:

 • Je overweegt te gaan scheiden
 • Je hebt hulp nodig bij het nemen van een beslissing
 • Je wilt een goede overwogen beslissing nemen
 • Je hebt geen idee wat op je af gaat komen
 • Je wilt inzicht krijgen waar je allemaal op moet letten
 • Je wilt niet over één nacht ijs wilt gaan

In het gunstigste geval kom je tot de ontdekking dat je toch niet wilt scheiden, is dat niet het geval heb je een heel goed beeld hoe je het kunt regelen. In beide gevallen is de investering het meer dan waard.

De investering €200,00.

Ik ben erbij!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten