Het belang van goede afspraken!
Daar zat ik dan in gesprek met trouwfotograaf Richard
Wijnands. Toen we de afspraak planden dacht ik “Wat hebben wij elkaar te
bieden?”. En toen betrapte ik mezelf erop dat ik ook een tunnelvisie kan hebben.
Blijkt dat Richard heel veel 2de huwelijken fotografeert. Duh, natuurlijk! Dat
ik niet meer getrouwd ben en “gewoon” samenwoon met mijn nieuwe
liefde betekent natuurlijk niet dat anderen mensen er niet nog een keer een
groot feest van maken.
Tegelijkertijd kwamen er allerlei vragen in me op. Hoe zijn deze mensen
getrouwd? Hebben deze stellen huwelijkse voorwaarden? Hebben ze duidelijke
afspraken gemaakt? Hebben ze nagedacht over de gevolgen van hun keuzes? Niet
alleen voor zichzelf maar ook voor hun kinderen? En wat als ze samen nog
kinderen willen?
Mijn brein slaat ongewild op hol als stellen vertellen over hun voornemens voor
een leven samen verder. Ik geef toe dat het erop lijkt dat ik dan alle
romantiek de kop in wil drukken. Wat allesbehalve zo is. Ik houd van de liefde
en kan heerlijk wegzwijmelen bij een romantische film. Toch ben ik ook
realistisch en sta ik met beide benen op de grond. Ik zie namelijk veel te vaak
dat het niet goed geregeld is en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Gevolgen
waarvan ik zeker weet dat die niet de bedoeling waren op het moment dat een
stel het ja-woord aan elkaar gaf of “gewoon’ ging samenwonen!
Leuk zul je denken, maar wat bedoel je daar nu precies mee. Ik zal je twee voorbeelden geven om het te verduidelijken:
1. Man, gescheiden, twee kinderen en eigenaar van een woning komt de liefde van zijn leven tegen.
Ze besluiten te trouwen in gemeenschap van goederen (voor 1-1-2018). De liefde wordt bezegeld met een kind. Het derde kind van de man, het eerste kind van de vrouw. Ze kunnen hun geluk niet op. Zonder het in de gaten te hebben is er juridisch en erfrechtelijk een heleboel gebeurd.
Voor het huwelijk was de man 100% eigenaar van de woning, zijn kinderen zijn erfgenamen. Bij overlijden van de man erven de kinderen ieder de helft van de woning.
Door het huwelijk is de vrouw mede eigenaar geworden van de woning. De man en de vrouw zijn beide 50% eigenaar van de woning. De erfgenamen van de man zijn de vrouw en zijn 2 kinderen. Bij overlijden van de man erven de vrouw en zijn 2 kinderen ieder een derde van de helft van zijn deel van de woning (50%).
Door het krijgen van een kind heeft de man er nog een vierde erfgenaam bijgekregen. Bij overlijden van de man erven de vrouw en zijn 3 kinderen ieder 1/4 van zijn deel (50%) van de woning, 1/8 van de hele woning.
Indien de vrouw daarna komt te overlijden erft het derde kind van de man als enige erfgenaam van de vrouw het deel van de woning van de vrouw en het erfdeel van de vrouw.
Daar waar de eerste 2 kinderen van de man voor het huwelijk met de vrouw 1/2 van de woning erven, erven ze in dit geval nog 1/8 van de woning. Het derde kind van de man erft 1/8 van het deel van de vader en 5/8 van het deel van de moeder, in totaal 6/8.
2. Man, gescheiden, 1 kind, eigenaar van een woning komt de liefde van zijn leven tegen, zij heeft 2 kinderen.
Ze besluiten te gaan samenwonen in zijn woning, geen samenlevingscontract, geen testament. De vrouw betaalt mee aan de hypotheeklasten, zijnde aflossing en rente, en besluit zelfs privégeld te investeren voor een nieuwe badkamer. Ze hebben deze investering nergens vastgelegd.
Dan komt de man plots te overlijden. In dit geval heeft de man één erfgenaam, namelijk zijn kind. Dit kind erft de woning. Aangezien er geen afspraken gemaakt zijn kan de vrouw fluiten naar haar geld wat ze besteed heeft aan de hypotheeklasten en de investering in de woning. Ook in het geval dat de man en vrouw uit elkaar waren gegaan had dit tot flinke discussies kunnen leiden.
Zouden de man uit het eerste voorbeeld en de vrouw uit het tweede voorbeeld dit voor ogen hebben gehad bij het begin van hun samenzijn. Wat denk jij?
Samenwonen met mijn nieuwe liefde
Dus toen ik met mijn liefde besloot om samen te gaan wonen hebben wij om tafel gezeten en zaken besproken en geregeld. Eerlijk is eerlijk, we hebben wel eens leukere gesprekken gehad. Maar we weten nu beiden waar we aan toe zijn en komen niet voor verrassingen te staan.
Vaker hoor ik dat mensen zeggen “We houden toch van elkaar, dat komt wel goed”, of “Ik vind het lastig om erover te praten”, of “Wat een romantiekkiller”.
Allemaal argumenten om er niet over na te denken of je kop in het zand te steken. Tot een van de voorbeelden voor jou een feit is. Ik ben dan ook grote voorstander van “Voorkomen is beter dan genezen!”.
Ga het gesprek met elkaar aan uit liefde voor jezelf, voor elkaar en jullie kinderen!
Ik ben benieuwd wat deze blog met je heeft gedaan? Heeft het je tot inzichten gebracht? Wil je het met me delen? Laat dan een reactie achter onder dit bericht.
Sta je op het punt om de volgende stap met je nieuwe liefde te zetten en wil jij niet voor verrassingen komen te staan? Wil jij het goed geregeld hebben? Dan is het traject Succesvol Samengesteld zeker iets voor jullie. Voor meer informatie:
Wil je ook nog mooie trouwfoto’s? Neem een kijkje bij Foto Wijnands:
Groet,
Susan