Hoe vertel je het de kinderen_blog
Hoe vertellen we het de kinderen?

datum

En dan komt het moment dat jullie het de kinderen moeten vertellen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe vertel je de kinderen dat hun vertrouwde fundament in duigen valt? Dat de twee belangrijkste mensen in hun leven, hun ouders, jij en je ex-partner, niet meer samen verder gaan.

Scheidingsmelding

Het moment dat de wereld van je kinderen op zijn kop wordt gezet. Misschien voelden ze wel al iets aan, was de spanning merkbaar. Toch blijven ze hoop houden. En die hoop wordt op dit moment – het moment van de scheidingsmelding – teniet gedaan! 

Goed voorbereiden

Het is enorm belangrijk om aandacht te besteden aan dit moment. Bereid dit gesprek goed voor. De praktijk wijst uit dat een goed voorbereid gesprek kan helpen bij de verwerking van kinderen.

Dit gesprek wordt ook wel het PARAPLU-gesprek genoemd. De paraplu staat symbool voor overkoepelende bescherming. Jullie als ouders houden de kinderen samen uit de regen en de wind. In werkelijkheid geven jullie hiermee aan dat wat er ook gebeurt jullie er als ouders altijd voor de kinderen zullen zijn en dat jullie beiden voor ze blijven zorgen. Dit geeft kinderen een gevoel van zekerheid voor de gewijzigde toekomst.   

Paraplugesprek

Maar hoe voer je nu een goed paraplugesprek?  

  1. Je voert het gesprek altijd samen. Jij, je ex-partner en alle kinderen. Zo krijgt ieder kind dezelfde informatie. Vraag de kinderen nooit te verzwijgen dat jullie gaan scheiden, geef aan dat ze als ze niet met jullie willen praten ze altijd met anderen mogen praten. Dit helpt bij de verwerking.
  2. Neem de tijd voor het gesprek en kies een geschikt tijdstip. Vertel jullie kinderen niet tussen de soep en de aardappelen dat jullie gaan scheiden. Zorg dat jullie voldoende tijd hebben om het voornemen van scheiden te bespreken en vertel het niet vlak voordat de kinderen naar school gaan of vlak voordat ze naar bed gaan. Geef ze de kans om het nieuws te laten bezinken alvorens ze met iets anders aan de slag gaan.
  3. Kies een veilige omgeving om het gesprek te voeren. Dit geeft de kinderen de mogelijkheid om hun emoties te tonen. Openbare ruimtes zijn hiervoor niet zo geschikt, de slaapkamer van een kind ook niet. De slaapkamer is een veilige en fijne plek en dat moet ook zo blijven. Iedere keer als je kind weer op zijn/haar kamer komt kan het geconfronteerd worden met de scheidingsmelding. Vertel het bij voorkeur in de woonkamer of eetkamer. Dit is ook een vertrouwde plek maar daar gebeurt zoveel de hele dag door dat kinderen daar minder last van hebben. 
  4. Spreek van te voren met elkaar af wat jullie als reden vertellen aan de kinderen. Wat de reden ook is, geef elkaar nooit de schuld of val elkaar niet af tijdens het gesprek. Neem beiden je verantwoordelijkheid voor de scheiding en het gesprek.
  5. Geef aan dat de kinderen geen schuld hebben aan de scheiding. In ieder gezin wordt er wel eens gescholden of gecorrigeerd. Kinderen kunnen om die reden wel eens denken dat zij verantwoordelijk zijn voor de scheiding. Ook al zeggen kinderen niets, maak in dit gesprek duidelijk dat kinderen nooit verantwoordelijk zijn voor de scheiding van hun ouders.
  6. Bied kinderen voldoende ruimte om emoties te hebben en deze te tonen. Ieder kind reageert op zijn/haar eigen manier. Het ene kind is boos, het andere barst in huilen uit en een volgend zegt “oké mag ik nu weer naar mijn Playstation”. Heb geen verwachtingen want in praktijk kan het nog wel eens anders uitpakken dan je verwacht.
  7. Bied kinderen geen keuzes. Laat ze niet kiezen tussen jou en je ex-partner waardoor ze zich zorgen gaan maken om een van jullie. Natuurlijk mogen zij wel hun wensen uiten, maar uiteindelijk zijn jullie als ouders degenen die samen beslissen.    

Wens uitspreken

Aan het eind van het gesprek kunnen jullie allebei de wens uitspreken dat de kinderen hun relatie met jullie beiden voortzetten en goed houden. Juist doordat jullie dit aan de kinderen zeggen in aanwezigheid van de andere ouder, wordt de kans op een loyaliteitsprobleem voor de kinderen tot nagenoeg nul teruggebracht. Dit is de kern van het paraplugesprek.  

Deze en nog andere tips zijn terug te vinden in mijn e-book “Scheiden met Kinderen – 8 praktische stappen die je zeker niet over mag slaan”. Heb jij het nog niet? Download het gratis: www.susanstijnen.nl/scheiden-met-kinderen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten