Het is eerste kerstdag…

datum

Het is eerste kerstdag 1961 uhhh 2020. Ik word wakker in mijn ouderlijk bed, een paar weken ervoor heb ik mijn partner verlaten. De kinderen zijn bij hun vader iets waar ik door de jaren inmiddels aan gewend ben echter nu ik weer alleen ben harder aankomt dan ik had gedacht. Een gevoel van eenzaamheid wil zich meester van mij maken. In mijn hoofd is heel Nederland samen en ik alleen. Ik spreek mezelf toe. Suus er zijn meer mensen alleen. Kom op maak er een mooie dag van.

De dagen ervoor ben ik er al mee bezig geweest en heb ik een mooie wandelroute van 18 km uitgezocht. Na het ontbijt ga ik met Mily (mijn hond) en mijn camera op pad. Als ik mijn auto bij het beginpunt parkeer en in mijn wandelkloffie aan de wandeltocht begin voelt het nog wat onwennig. De wetenschap dat vele gezinnen nu samen kerst aan het vieren zijn, gezellig met elkaar aan tafel zitten maakt dat ik me afvraag of het wel kan dat ik hier in mijn eentje. Gek eigenlijk, ik loop zo vaak alleen en nu maak ik er zo’n ding van.

Gelukkig duurt het maar even, als ik eenmaal onderweg ben en de mooiste plekjes en uitzichten tegenkom vergeet ik het direct. Mijn camera maakt overuren en Mily staart me met tijd en wijle aan met een blik “waarom stopt ze nu weer”. Ik geniet met volle teugen en moet op het eind nog flink doorlopen om voor het donker bij de auto te komen. Bij thuiskomst neem ik een heerlijk warme douche, hijs me in mijn huispak en plof moe en voldaan met een boek op de bank. Morgen komen de kinderen en mijn zusje met haar gezin en vieren wij kerst met de fam…gezellig. 

Kerst wordt na een scheiding nooit meer hetzelfde. De kinderen zijn maar gedeeltelijk bij jou. Dat geeft een gevoel van gemis en doet zeker in het begin pijn. Hoe je hiermee omgaat is aan jou. Ga volledig mee in de emoties of zoek je een weg om ermee om te gaan.  Hoe lastig ook ik zou voor het laatste gaan. Er is maar een iemand die jouw leven weer op de rit kan krijgen en dat ben jezelf. En eerlijk is eerlijk geen verplichtingen is ook wel een lekker 😉

Tips om de kerst door te komen als de kids er niet zijn:

  • Kijk de hele dag kerstfilms – heerlijk,  vergeet niet de zakdoekjes erbij te pakken
  • Ga wandelen – het maakt je hoofd leeg en kerstkilo’s krijgen geen kans.
  • Doe dat klusje waar je al zo lang tegen aanhikt – het eerste jaar heb ik op 2de kerstdag de hele dag geklust, zodat ik op de dagen dat de kinderen er weer waren alle tijd aan ze kon spenderen
  • Spreek af met iemand die ook alleen is – ook al eens gedaan met een vrijgezelle vriendin, hapje, drankje erbij – Gezellig!
  • Lees een boek – helemaal alleen, muziekje op de achtergrond dan heb je dat boek zo uit. Oja vergeet niet iets lekkers erbij te nemen.

En….Maak het vooral niet te groot in je hoofd. Het is maar een dag hoe meer betekenis jij eraan geeft hoe groter de emotie is die je erbij ervaart. En geloof me kerst is echt niet bij iedereen gezellig.

Ik wens je een mooie kerst! 

Ik kijk ernaar uit, het wordt dit jaar klein en intiem en niet meer alleen!

Lieve groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten