Gesubsidieerde rechtsbijstand

datum

De afgelopen tijd heb ik met diverse mensen gesproken over mijn bedrijf. En ik moet tot mijn verbazing concluderen dat heel veel mensen er geen weet van hebben wat een toevoeging of te wel gesubsidieerde rechtsbijstand is. In deze blog wil ik jullie vertellen wat een toevoeging is, wanneer je ervoor in aanmerking komt, wanneer een mediator deze aan mag vragen en wat het grote verschil is met een advocaat.

Een toevoeging is een door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand die je als burger onder bepaalde voorwaarden kunt krijgen als je gebruik maakt van een Nederlands rechtsbelang. Een toevoeging wordt toegekend door de Raad voor Rechtsbijstand. Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een toevoeging wordt er gekeken naar het individuele inkomen en vermogen in het peiljaar. Omdat er naar iedere partij individueel gekeken wordt is het dus mogelijk dat de ene partij wel in aanmerking komt voor een toevoeging en de andere partij niet. Het peiljaar is altijd 2 jaar voorafgaand aan de start van het rechtsbelang. Dus stel dat een koppel in 2018 bij mij komt en aangeeft te willen gaan scheiden is het peiljaar 2016.

De voorwaarden voor een toevoeging worden jaarlijks aangepast. Op het moment van schrijven geldt voor een alleenstaande ouder (je hebt een minderjarig kind op je adres ingeschreven) het volgende:
Indien je verzamelinkomen in 2016 ouder lager was dan € 38.000,00 kom je in aanmerking voor een toevoeging. Tot € 26.500,00 betaal je een eigen bijdrage van € 53,00 daarboven betaal je een eigen bijdrage ter hoogte van € 105,00.

Uiteraard hoop ik dat niemand in een echtscheidingssituatie terecht komt. De praktijk leert echter anders. Mochten jij en je partner besloten hebben om te gaan scheiden en willen jullie absoluut geen vechtscheiding, gunnen jullie elkaar het ouderschap en willen jullie ondanks de bijkomende emoties samen OPRECHT tot afspraken willen komen, dan is mediation wellicht iets voor jullie. Wat mij betreft is het een heel mooi en veel goedkoper alternatief dan een procedure via een advocaat. Om even een idee te geven over het verschil, de laagste eigen bijdrage bij een advocaat begint bij
€ 340,00.

Het is niet zo dat iedere mediator bevoegd is om een toevoeging aan te vragen. Alleen MfN -gecertificeerde mediators mogen dit en werken samen met de Raad voor Rechtsbijstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten