Geluk of Gelijk

datum

Ruziend zitten ze tegen over mij. Zij vertelt dit, hij zegt dat het niet waar is. Waarna hij weer dat vertelt, waarop zij steigert en aangeeft dat hij het heel anders vertelt dan het is gegaan. Nadat ik het schouwspel even heb aangekeken onderbreek ik de discussie. Als ik hun beider aandacht heb teken ik een 6 op een blaadje en vraag wat ze zien. Vol overtuiging zeggen ze beiden “een negen” (9). “Ik zie toch echt een 6” is mijn reactie. “Vreemd we kijken toch naar hetzelfde blaadje, wie heeft er nu gelijk?” “Zowel jij als wij” reageren ze beiden bijna in koor. En dan zie ik kwartje vallen.

Je kunt naar dezelfde situatie kijken en het beiden anders zien of ervaren. Je kunt eindeloos discussiëren over wiens kijk op de situatie de juiste is. In het merendeel van de gevallen leidt dit tot frustraties, ruzies, iets waar je niet echt gelukkig van wordt. Je kunt ook naar elkaar luisteren, vragen stellen om erachter te komen hoe een ander het beleefd heeft. Je het niet persé met elkaar eens te zijn. We agree to disagree. Verbijsterd kijken ze me aan. We praten nog even door over het voorval waar hun discussie over begon. Nu echter luisteren ze naar elkaar om elkaar te begrijpen. Iets wat lukt meteen een positieve werking heeft op de sfeer tussen hen beiden.

Dit stel is geen uitzondering, het is iets wat ik mijn praktijk met regelmaat meemaak. Wat velen zich niet beseffen is dat ze een keuze hebben. Dat geluk niet afhangt van gelijk. Een gelijk wat je misschien wel nooit of maar gedeeltelijk krijgt. Hierdoor word je  gefrustreerd en ben je ontevreden. Facetten die het geluk in de weg staan.

Hoe zou het zijn als je kiest om gelukkig te zijn onafhankelijk van je gelijk?  Wat is eigenlijk gelijk? Iedereen heeft eigen ideeën, eigen normen en waarden. Dat wat voor mij heel normaal is vind een ander heel abnormaal. En wat als je geen gelijk krijgt?

Begrip is hierin voor mij het sleutelwoord. Dat betekent niet dat je het er mee eens hoeft te zijn. Hiermee geef je wel aan dat je begrijpt waarom iemand gehandeld heeft zoals hij/zij gehandeld heeft.
Probeer je ex-partner te begrijpen zonder de je het ermee eens bent of goedkeurt wat hij/zij heeft gedaan. Dit maakt het proces en de verwerking een stuk makkelijker.
Voor jou fijner, voor je ex-partner fijner en daarmee voor jullie kinderen fijner. En die laatste daar draait het toch om. Of niet?

Wat zeg jij? Geluk of Gelijk?

Wil jij leren hoe je voor je eigen geluk kunt gaan?
Meld je dan aan voor mijn online programma. Hierin leer ik je hoe je onafhankelijk van het handelen van je ex-partner de leiding over je zelf en over je scheiding neemt. Verander de wereld, begin bij jezelf!

LET OP dit programma is niet voor iedereen!!! Alleen als je zegt “Ik ben niet iedereen, ik wil ECHT aan de slag” dan is dit programma iets voor jou.

Wil jij liever blijven waar je nu bent met alle mogelijke gevolgen van dien, dan raad ik je aan dit programma niet aan te schaffen. De investering van €97,00 voor het programma kun je dan beter besteden aan iets anders. Het gaat mij er niet om zoveel mogelijk programma’s te verkopen, het gaat mij erom zoveel mogelijk ouders bewust te maken dat je, onafhankelijk van je ex-partner, een succes van je scheiding te maken en weer gelukkig kunt zijn!

Het enige wat je hoeft te doen is je verantwoordelijkheid pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten