De eerste kerst na een scheiding. Hoe vul je die in?
De eerste kerst na een scheiding

datum

Het is december. Steeds meer winkelstraten worden versierd. De maand van Kerst, gezelligheid en saamhorigheid. De maand van lichtjes en gezellige drukte op straat. De eerste Kerst na een scheiding is wellicht de zwaarste. Eerst vierde je Kerst samen. Nu zijn de kinderen één dag bij papa en één dag bij mama.

Hoewel het in 2006 was, herinner ik het mij nog als de dag van gisteren. We deden aan ‘birthnesting’. Degene die bij de kinderen was, verbleef in het huis. De ander verbleef elders. Om het af te sluiten vierden we dat jaar Kerstavond voor de laatste keer samen. De laatste keer papa, mama en de twee kinderen. Voor mij ook de laatste keer in het huis dat we samen gekocht hadden.

Het huis waar we onze bruiloft gevierd hadden en waar onze prachtige kinderen geboren waren. Eerste Kerstdag ging ik met de kinderen naar mijn ouders. Tweede Kerstdag ging papa met de kinderen naar zijn ouders. Ik kluste die dag in mijn nieuwe huis en ik verbleef daar ook de eerste keer. Vanaf dat moment waren de kinderen afwisselend Kerstavond en Eerste Kerstdag bij de een en Tweede Kerstdag bij de ander.

Eerste kerst na een scheiding. hoe ga je daarmee om?

Maak goede afspraken

Ondanks dat het ouderschapsplan destijds nog niet verplicht was, hadden wij hele duidelijke afspraken. Ik ben ervan overtuigd dat deze afspraken hebben bijgedragen aan het soepele verloop van bepaalde zaken. Helaas is dit niet altijd het geval. Vooral bij gescheiden ouders die zeggen: “Dat regelen we jaarlijks in onderling overleg.” gaat het meer dan mij lief is mis. Mijn ervaring leert dat dit in veel gevallen leidt tot een onderlinge strijd. Dit heeft ermee te maken dat mensen, situaties en emoties veranderen. Deze gevoelens maken het soms lastiger dan je op voorhand had gedacht.

Het is nooit meer hetzelfde

Kerst is na een scheiding nooit meer hetzelfde. De kinderen zijn maar gedeeltelijk bij jou. Dat geeft een gevoel van gemis en doet pijn. Hoe je hiermee omgaat is aan jou. Ga je volledig mee in de emoties of zoek je een weg om ermee om te gaan? Ik weet dat het ontzettend lastig is, én ik zou voor het laatste gaan. Er is maar één iemand die jouw leven weer op de rit kan krijgen. Dat ben jezelf.

Tips om kerst goed te laten verlopen

Hierbij een aantal tips om de Kerstdagen zo prettig mogelijk te laten verlopen:

Erken je gevoelens

Na een scheiding zal de Kerst nooit meer worden zoals deze voorheen was. In de meeste gevallen zul je de kinderen één of meerdere dagen moeten missen. Dat brengt verschillende gevoelens met zich mee. Weet dat deze gevoelens er mogen zijn. Stop ze niet weg, maar maak er ook geen big deal van. Het is zoals het is. Probeer je gevoelens een plekje te geven.

Maak tijdig afspraken

Creëer duidelijkheid. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk onrust en/of discussie kan ontstaan. Dit kan de hele kerst overschaduwen. Niet alleen voor jou en je ex-partner, zeker ook voor jullie kinderen. Dit is toch niet wat je wilt. Begin op tijd met afspraken maken en zeker ook vast te leggen.

Zorg goed voor jezelf

De kinderen zullen één of twee dagen niet bij je zijn. Zorg op die dagen goed voor jezelf. Haal lekkere dingen in huis, ga uitgebreid in bad of kijk de film of serie waar je normaal geen tijd voor hebt. Zoek naar mensen die ook alleen zijn met Kerst, geloof me dit zijn er veel meer dan je denkt. Breng hier tijd mee door.

Ga wandelen

Ga wandelen. Het maakt je hoofd leeg en zorgt ervoor dat de kerstkilo’s weg blijven.

Ga klussen

Doe dat ene klusje waar je al zolang tegenaan hikt. Het eerste jaar heb ik op Tweede Kerstdag de hele dag geklust. Dit zorgde ervoor dat ik op de dagen dat de kinderen kwamen alle tijd voor ze had.

Maak het niet te groot

Maak het vooral niet te groot in je hoofd. Hoe meer betekenis jij eraan geeft, hoe groter de emoties worden. Het zijn “maar” 2 dagen. En geloof me. Kerst is echt niet bij iedereen zo gezellig als het lijkt.

Ik wens je alvast een mooie Kerst!

Liefs Suus🤍

Wil jij weer een gelukkig leven? Wil jij je weer blij zijn met jezelf? Check dan deze pagina ook even! Waardevol cadeau voor jezelf! Ook leuk om je mee bezig te houden met de Kerst #zelfontwikkeling

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten