Alimentatie: hoe komt de berekening tot stand?

datum

Alimentatie is een onderwerp waar je uren over kan discussiëren. De een vraagt zich af: krijg ik wel genoeg geld? De ander vraagt zich af: betaal ik teveel? In deze blog leg ik je uit hoe een alimentatieberekening tot stand komt.

Er zijn twee soorten alimentatie. De eerste betreft kinderalimentatie. De tweede is partneralimentatie. Daarbij geldt dat kinderalimentatie altijd voorrang heeft op partneralimentatie. Bij het bepalen van de alimentatie wordt er altijd gekeken naar de behoefte en naar de draagkracht. De behoefte is wat je gewend bent ten tijde van de relatie, dus wat de levensstandaard is. De draagkracht is wat je over hebt, nadat jullie gescheiden zijn.

Hoe werkt alimentatie?
Ik ga beginnen met een voorbeeld. Stel dat de man een netto besteedbaar inkomen heeft van €2.000. De vrouw heeft een netto besteedbaar inkomen van €1.000. Het netto besteedbaar gezinsinkomen komt dan neer op €3.000. Belangrijk om te weten: het netto besteedbaar inkomen is niet wat je maandelijks krijgt uitgekeerd van je werkgever. Het Nibud bepaalt de behoefte aan de hand van het netto besteedbaar inkomen, het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen.

Verblijfskosten
Stel dat de behoefte €600 is. Deze behoefte bestaat 70% uit verblijfskosten en 30% uit verblijfsoverstijgende kosten. Verblijfskosten zijn de kosten die de ouder maakt waar kinderen op dat moment verblijven. Denk hierbij aan eten, drinken, gas water en licht, eventueel inrichting van een van de slaapkamers of vakantie en uitstapjes.

Verblijfsoverstijgende kosten
Verblijfsoverstijgende kosten zijn de kosten die gemaakt worden, onafhankelijk of de kinderen bij de vader of mijn moeder zijn. Denk hierbij aan kleding, clubjes, schoolgeld, laptop of een nieuwe fiets. Dit zijn dus kosten die niet afhankelijk zijn van waar ze verblijven. Nu is de stelling dat kinderen het na een scheiding niet slechter mogen hebben dan tijdens de relatie. Aan de €600 behoefte zal dus ook na de scheiding voldaan moeten worden. In welke verhouding? Dat wordt bepaald door de draagkracht.

Stel dat het netto besteedbaar inkomen van de moeder nog steeds €1.000 is en het netto besteedbaar inkomen van de vader €2.000. Er wordt dan gekeken naar wat iedere ouder naar rato van inkomen kan bijdragen. In dit geval zou de vader twee derde kunnen bijdragen en de moeder één derde. Als de kinderen fulltime bij de moeder verblijven. Dan heeft de moeder €200 eigen bijdrage. De vader dient €400 te betalen aan de moeder. Deze situatie is vaak niet het geval, want de kinderen verblijven meestal ook een aantal dagen bij de vader. Om dit gegeven krijgt de vader een zorgkorting.

Verblijven de kinderen gemiddeld één dag per week bij de vader? Dan krijgt de vader een zorgkorting van 15%. Bij gemiddeld twee dagen 25% en bij gemiddeld drie dagen of meer 35%. Bij een co-ouderschap, waarbij de kinderen 50/50 bij beide ouders blijven, betreft de zorgkorting 35%, de helft van de 70% verblijfskosten. Stel dat in dit voorbeeld de kinderen om de week een weekend bij de vader verblijven en de vader een zorgkorting van 15% krijgt. In deze situatie betaalt de vader €400-15% van €600 = €310. Dit bedrag is de kinderalimentatie die de vader dient te betalen. Met het ontvangen van deze kinderalimentatie is de moeder als hoofdverzorgende ouder verantwoordelijk voor alle verblijfsoverstijgende kosten.

Indien er nog draagkracht over is bij de man kan er eventueel partneralimentatie betaald worden. Let op: kinderalimentatie is een plicht. Er kan niet vanaf worden gezien. Partneralimentatie is een recht waarvan afstand al dan niet geheel van gedaan worden.

Kinderenalimentatie betaal je totdat de kinderen 21 jaar zijn. Partneralimentatie betaal je over een periode van de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Zijn de kinderen jonger dan 12 jaar? Dan dien je door te betalen totdat het jongste kind 12 jaar is.

Emoties
Deze berekeningen kunnen veel emoties met zich meebrengen. Geregeld zie ik de paniek in de ogen van de ouders. Bang dat ze na de scheiding niet rond kunnen komen. Zeker als de een thuis is gebleven om voor de kinderen te zorgen en de ander druk aan het werk is. Er kan van alles gebeuren. De een verwijt de ander dat de kans op een baan en geld verdienen verkeken is. De ander wil de zwaar verdiende centen niet delen. Houd er rekening mee dat jullie ooit voor deze constructie gekozen hebben. Pak hier beide je verantwoordelijkheid in!

Kom in actie
Wil je een berekening of een herberekening? Bekijk dan mijn Scheidings APK.

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten