in de loop van de tijd – met vallen en opstaan
De scheiding is geregeld, jullie hebben alles netjes verdeeld, goede afspraken gemaakt met betrekking tot de kinderen. Klaar! Dat is wat vaker gedacht wordt. De praktijk leert echter anders.
Scheiden is geen eind maar een nieuw begin!
De verwachting dat je na de scheiding met een aantal zaken van je ex-partner nooit meer wordt geconfronteerd, is een utopie. Jij bent én blijft wie bent en je ex-partner is én blijft ook wie hij is. Dat betekent dat een aantal trekjes die tijdens het samen zijn als vervelend werden ervaren na een scheiding zeker niet als prettig worden ervaren.
Dit wil niet zeggen dat je ex-partner geen goede ouder is!
Mij werd dit helder toen ik, zelfs jaren na de scheiding, een keer bij mijn moeder klaagde over iets wat mijn ex-man gedaan had. Het feit dat ik niet eens meer weet wat het was zegt waarschijnlijk meer dan genoeg. De reactie van mijn moeder zal ik echter nooit meer vergeten:
“Kind, wat had je nu gedacht, dat hij dit na jullie scheiding niet meer zou doen? Dit is een eigenschap die bij hem als persoon hoort, dat zal nooit veranderen. Je kunt je eraan blijven ergeren of je accepteert het zoals het is. Waar maak je je eigenlijk druk om, dit heeft helemaal niets met hem als vader te maken.”
Geloof me, ik ben het echt niet altijd met mijn moeder eens, maar op dat moment viel het kwartje. Ondanks dat de scheiding mijn besluit was had ik dus blijkbaar nog niet op alle vlakken afscheid genomen op partnerschapsniveau. Het zette me wel aan het denken. Wat zijn nu zaken die onder partnerschapsniveau vallen en zaken die onder ouderschapsniveau vallen?
In mijn optiek vallen karaktereigenschappen onder partnerschapsniveau:
- iemand komt altijd te laat,
- iemand ruimt nooit op,
- iemand vouwt vuile was niet op maar propt ze in de tas,
- iemand is stil of teruggetrokken,
- iemand boert aan tafel,
- iemand is niet attent,
- iemand is lui.
Ik meldt overigens uitdrukkelijk dat ik deze voorbeelden haal uit mijn ervaringen als scheidingsspecialist en ze gelden niet voor mijn ex-man.
Stel je nou eens voor, gaat alles goed, krijg ik ruzie met mijn ex-man om een blog, dat is nou ook weer niet de bedoeling?
Ouderschapsniveau zijn wat mij betreft zaken die alleen betrekking hebben op de kinderen. Hoe zorg je samen als ouders dat de verplichtingen worden nagekomen;
- afspraken met betrekking tot ouderavonden,
- melden als een van de kinderen ziek is,
- zaken met betrekking tot het welzijn van de kinderen,
- overleg over hoe om te gaan met bepaalde situaties,
- straffen,
- hoe betalen we dit, hoe regelen we dat.
Elkaar steunen in zaken omtrent de kinderen.
De scheidslijn tussen beiden is soms heel dun. Soms gebeuren er op basis van partnerschapsniveau zaken die zaken op ouderschapsniveau raken.
Een heel simpel voorbeeld: Stel je ex-partner komt zijn hele leven al te laat en in het ouderschapsplan staat dat het wisselmoment om 19.00 uur is. Iedere keer als je ex-partner de kinderen naar jou brengt is hij te laat. Jij ergert je dood, dit kan toch niet, dit is niet de afspraak 19.00 uur is 19.00 uur.
Is je ex-partner dan een slechte vader? Ik ben van mening van niet. Het is een goede vader die altijd te laat zal zijn. Dat is vervelend dat is waar. Maar wat je tijdens de relatie niet verandert kreeg, gaat je nu zeker niet meer lukken.
Je kunt nu 2 dingen doen:
- iedere keer de confrontatie aangaan, waar de kinderen vaak nog bij zijn. Of,
- accepteren dat hij nooit op tijd zal komen.
Waar ben je zelf het beste mee geholpen?
Geef het de tijd, ik was ook niet van vandaag op morgen de perfecte collega-ouder. Dit komt met vallen en opstaan. Door te blijven kijken, wat gaat goed en wat gaat minder goed. Pas wat minder goed gaat aan. Ik ben ervan overtuigd dat je dan steeds een betere versie van jezelf en als collega-ouder wordt! En hoe blij denk je dat jullie kinderen daarmee zullen zijn?
Ik ben benieuwd naar je inzichten!
Heb jij nog zaken die je storen aan je ex-partner? Zijn dit zaken op partnerschapsniveau of op ouderschapsniveau?
Laat het me weten in een reactie onder dit bericht.
Heb je nog naar aanleiding van deze blog nog vragen of wil een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aanvragen dit kan via https://susanstijnen.nl/gratis-informatiegesprek/