kerstkaart - Susan Stijnen
Wat staat er op de kerstkaart?

datum

De kerst staat weer voor de deur. De periode van het sturen van kerstwensen. Daar waar we in het verleden lamme handen kregen van het schrijven van persoonlijke kaarten, wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van social media. Ook ik maak me hier schuldig aan. Hoe makkelijk is het niet om een plaatje te zoeken, een leuk tekstje erbij, plaatsen en klaar is Kees! 

Geschikte kerstwensen

Maar wat zijn geschikte teksten als je gescheiden bent? Denk je daar over na of plaats je gewoon maar iets?

Ik zal je mee terug in de tijd nemen. Mijn ex- man en ik waren al een aantal jaren gescheiden. Beiden hadden we ons eigen leven. Hij was inmiddels weer getrouwd met zijn superleuke vrouw en mijn kinderen hadden er een zusje bij. 

Die betreffende kerst zag ik op Facebook een bericht voorbij komen dat was geplaatst door de vrouw van mijn ex-man. Het was een foto van de 3 kinderen met de tekst: “Wij wensen jullie fijne kerstdagen, familie “Achternaam van mijn ex-man” xxx 

Nieuw samengesteld gezin

Ik weet maar al te goed dat zij met hun vijfjes een nieuw samengesteld gezin zijn en ik kan daar alleen maar blij voor zijn. Toch sloeg dit bericht in als een bom! Mijn buik trok samen en ik kon wel janken. ZIJ die dezelfde naam draagt als MIJN kinderen. Ik wist het maar op dat moment werd dat nog eens pijnlijk duidelijk. Het stond er gewoon, zwart op wit. Mijn gedachten sloegen op hol. Dadelijk denkt iedereen dat zij de moeder van mijn kinderen is. Waarom had ze niet gewoon alle vijf de namen onder het bericht kunnen zetten. Weet ze wel dat ze mij daar zo mee raakt? Zou ze het met opzet hebben gedaan? 

Ik wilde dit helemaal niet voelen en denken, maar het gebeurde in een fractie van een seconde. Ik sprak mezelf toe. “Maak je niet gek, wat maakt het uit als anderen denken dat ze de moeder is, als de kinderen maar weten wie hun moeder is, stel je niet aan”. De emoties ebden langzaam weg en ik liet het voor wat het was.

Bespreken

Ik was er niet meer mee bezig tot ik op een feestje met de vrouw van mijn ex-man aan de praat kwam. Het begon over iets onbenulligs over de kinderen maar al snel kwamen we op de serieuzere onderwerpen. De dingen waar zij als “stiefmoeder” en ik als moeder tegenaan loop. Dit was voor mij een moment om mijn ervaring met de kerstwens te delen. Ze keek me vol verbazing aan ‘Ik heb er geen seconde over nagedacht, ik heb je nooit willen kwetsen, goed dat je het zegt”, was haar reactie. Om elkaar vervolgens in de armen te vallen en te beseffen hoe trots we op elkaar kunnen zijn hoe we dit met zijn allen aanpakken. 

De jaren erna heeft ze altijd nog een kerstgroet op Facebook geplaatst maar nooit meer als familie “Achternaam van mijn Ex-man”.

Leerpunt

Voor mij was dit een heel mooi leerpunt. Het verhaal heeft altijd twee kanten. Oordeel niet direct als iets gebeurt. Zeker in situaties van een echtscheiding is dit van cruciaal belang. Bespreek dingen met elkaar. Denk in het belang van de kinderen, hoe diep iets je ook raakt. En besef dat ook zaken die jij doet iemand onbewust kunnen raken. 

Ik ben benieuwd wat dit verhaal met je doet.

Heb jij ook situaties meegemaakt die je diep geraakt hebben? Ben je het gesprek daarover aangegaan?

Ik ben erg benieuwd. Wil je het me laten weten in een reactie onder dit bericht?

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten