Scheiden is geen invuloefening

datum

Met een grimas op zijn gezicht zat hij tegenover me. Samen met zijn aanstaande ex-partner had hij een informatiegesprek ingepland. Het besluit tot scheiden was definitief genomen en ze wilden het samen goed regelen voor elkaar en misschien nog wel belangrijker: voor de kinderen. Een goede begeleiding vonden ze beiden essentieel en eerlijk gezegd wisten ze ook niet zo goed waar ze moesten beginnen. Door de bomen van wetten en regels zagen ze het bos niet meer. De bijkomende emoties maakte het er niet makkelijker op. Of ik ze alsjeblieft wilde helpen een weg daarin te vinden. Uiteraard wilde ik dat. Ik kan me nog goed herinneren welke onzekerheid het bij de scheiding met mijn ex-man te weeg bracht. Je moet aan zoveel denken: Het huis, het vermogen, de schulden, de auto, de boot, de inboedel, het pensioen, erfenissen, schenkingen, partneralimentatie, toeslagen, kinderalimentatie, kindgebondenbudget, de zorgregeling, de vakanties, de feestdagen, dagelijkse dingen en dat terwijl je in een zeer emotionele en levensveranderende fase zit en het huishouden en je werk gewoon doorgaan. Heftig hoor. Hoe fijn is het dan dat iemand je hierin meeneemt en zegt waar je op moet letten en je laat zien dat jouw situatie niet die van je collega, buurman of wie dan ook is.

Beiden knikten ze volmondig “JA”

Tot het moment dat ik vertel wat de investering voor het traject is. Een traject waarin ik ze niet alleen begeleid tijdens de scheiding maar ook nog erna. Dit laatste omdat ik uit eigen ervaring en mijn ervaring als professional weet dat dit de meest cruciale fase is. Het zetten van een handtekening onder een ouderschapsplan en convenant is geen eind, nee dat is een nieuw begin. Een nieuw begin als gescheiden partners én samen ouders. En dat is hard werken, maar het kan als je echt wilt!

Terug naar meneer. Bij het horen van de investering draait hij om als een blad aan de boom. “Wat is de investering? Wow dat is nogal wat geld. Nee laat maar, we gaan thuis wel samen zitten om afspraken te maken. Bedankt voor je tijd”. Mijn pogingen om hem te laten inzien wat het hem uiteindelijk gaat brengen, waar ze naar alle waarschijnlijkheid tegen aan zullen lopen, leveren niets op. Ik geef het op. Even later verlaat hij, op de voet gevolgd door zijn dan nog partner, mijn kantoor. Zij kijkt me vertwijfeld aan, zij was heel graag het traject ingegaan. Helaas heeft ze geen andere keus.

Een klein jaar later belt de betreffende meneer me bijna huilend op. Hij weet me te vertellen dat ze na veel vijven en zessen inderdaad tot afspraken gekomen zijn en vanwege de kosten hebben ze de daadwerkelijke scheiding via een online tool geregeld. Nu blijkt dat de afspraken die ze gemaakt hebben toch niet zo goed doordacht zijn, dat het voor geen meter loopt, dat er financieel en fiscaal van alles is misgelopen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat hij en zijn ex-partner lijnrecht tegenover elkaar staan. Ze hebben meer ruzie dan ooit te voren en het gezamenlijk ouderschap, wat ze zo voor ogen hadden, lijkt verder weg dan ooit. Of ik ze alsjeblieft alsnog wil helpen. Omdat ik niet degene met de wijzende vinger ben, zo van “zie je nu wel, heb ik het je niet verteld”, wil ik ze uiteraard met alle liefde helpen. Het heeft echter heel wat voeten in de aarde gehad om ze weer dichter bij elkaar te krijgen, de lijntjes zijn nog dun en fragile maar er is licht en daarmee hoop aan de horizon.

Ik hoef jou niet te vertellen dat dit ook heel anders uit had kunnen pakken. En helaas gebeurt dit ook vaker dan mij lief is.

Mensen geven kapitalen uit aan een bruiloft, ieder ding wordt tot in de details geregeld en voor een scheiding willen ze voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en worden de details vaak vergeten. En dan kan goedkoop ineens duurkoop worden. Het gaat wel over jouw toekomst én die van de kinderen. Wel zo fijn dat je dan geen zorgen meer hoeft te maken over de afspraken, dat je er goed over nagedacht hebt, dat je de gevolgen weet en beseft waar je al dan niet afstand van doet. Zodat je je alleen nog maar bezig hoeft te houden met de emotionele kant van de scheiding en geloof me daar heb je je handen meer dan vol aan.

En hey ik weet dat je na je scheiding iedere euro goed kunt gebruiken, ik heb echter ook gezien wat het aan tijd en energie kost als het niet goed geregeld is. Dat is toch niet wat je wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten