De uitvaart

datum

We parkeerden in de buurt van de kerk. Bij het uitstappen kwam er een auto aanrijden. De auto van mijn ex-man, met zijn vrouw en de kinderen. Mijn hart maakte een sprongetje. Wat fijn om ze nog te zien voor we de kerk binnen zouden gaan. Nog even een knuffel voor de kinderen, een knuffel aan de vrouw van mijn ex-man en een beetje onwennig ook een knuffel voor mijn ex-man. ”Sterkte allemaal en tot straks” waren de laatste woorden die ik zei.

Als “gewone gast” ging ik de kerk en naderhand het crematorium in. Daar waar de kinderen vooraan zaten, zat ik tussen de andere bezoekers. Mijn moederhart brak. Hier wilde ik helemaal niet zitten. Ik wilde bij de kinderen zijn en ze in mijn armen sluiten. Ik zag en voelde het verdriet maar kon niet bij hen zijn, want ja ik hoorde niet bij die familie, toch! Dat was althans hoe ik het een jaar ervoor toen mijn vader overleed ervaarde. Mijn ex-man hoorde daar niet bij. Ik heb er geen seconde over nagedacht hoe het voor mijn ex-man zou zijn. Ik heb me niet afgevraagd hoe het voor mijn ex-man zou zijn om het verdriet van de kinderen te zien. Ik had hem er wel graag bij, maar een uitnodiging voor de uitvaart en de koffietafel vond ik op dat moment meer dan voldoende. Met de wetenschap en de ervaring van nu had ik het waarschijnlijk anders aangepakt en had ik hem een plek gegeven in de buurt van de kinderen. Niet als mijn ex-partner maar als vader van onze kinderen.

Het bleef niet bij dit ene besef. Ook het volgende raakte me meer dan ik had gedacht.

Tijdens de kerkdienst hield de vrouw van mijn ex-man een prachtige toespraak waarin ze zei “En daar waar mijn ouders het in het begin lastig vonden dat ik verliefd werd op een man met 2 kinderen, ontving jij mij met open armen”. Bam die kwam binnen. Foto’s die vertoond werden tijdens de dienst in het crematorium, foto’s waarop ik lijfelijk niet te zien was, maar waarvan ik zeker weet dat ik erbij aanwezig ben geweest. Foto’s uit de periode dat ik nog samen was met mijn ex-partner. Kleine dingen waarvan ik niet weet of ze bewust of onbewust zijn gedaan, maar die mij meer dan goed deden. Het voelde als een soort van erkenning. Erkenning als de moeder van onze kinderen, erkenning van het feit dat deze er zonder het samenzijn van mijn ex-man en ik niet waren geweest. Ook hier realiseerde ik me dat ik daar bij de uitvaart van mijn vader niet mee bezig was geweest. Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee of er foto’s gedraaid zijn uit de periode dat ik samen was met mijn ex-partner. Met terugwerkende kracht kan ik wel zeggen dat ik van mening ben dat hij die erkenning als vader van onze kinderen wel verdiend had.

Soms doe je dingen met de beste intenties en kom je er door eigen ervaring pas later achter dat het ook anders had gekund. Dat Realiseer je je op het moment dat je ex-partner iets doet wat je liever anders had gezien. En weet dat jij dit omgekeerd ook bij je ex-partner op kunt roepen. Wederzijds begrip maakt dat je minder streng naar jezelf en naar je ex-partner kunt zijn.

En hey, ik heb ook niet alle wijsheid in pacht en weet niet of ik altijd het beste doe. Wat ik wel weet is dat ik altijd bereid ben om te kijken hoe dingen anders kunnen en daar waar ik iets minder handig aangepakt heb, te kijken of ik het een andere keer anders kan en wil doen. En of dat dan is hoe mijn ex-partner zou willen, dat is dan nog maar de vraag.

Ik ben blij dat ik dit allemaal heb mogen leren en je weet inmiddels hopelijk wel dat ik jou dit ook heel erg gun.

En daarom geef ik de Workshop Succesvol Gescheiden

21 april van 19.00-21.00 uur

❤️ Wil jij leren omgaan met je emoties?
❤️ Wil jij leren wat het verschil is tussen ouderschap en partnerschap?
❤️ Wil jij leren hoe je kunt communiceren met je ex-partner?
❤️ Wil jij leren hoe je uit conflict blijft met je ex-partner?

Kortom wil jij de verantwoordelijkheid pakken van een succesvolle scheiding?

Schrijf je dan in voor de workshop Succesvol Gescheiden dinsdag 21 april van 19.00 – 21.00 uur. De prijs van €24,95 is een lachertje voor de waarde die ik met je ga delen.

Je hoeft er de deur niet voor uit. Ik geef hem online, dus je kunt hem volgen vanaf je eigen vertrouwde omgeving, vanuit je eigen luie stoel. Dus waar je ook woont…. Be there!

Want Succesvol Gescheiden begint bij jezelf!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

ebook-scheiden-kinderen

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten