Bij sommige gebeurtenissen in je leven kun je je naamgebruik wijzigen. Ik noem het naamgebruik en niet naamswijziging omdat je je eigen officiële naam altijd behoudt. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?
Naamgebruik bij huwelijk of geregistreerd partnerschap:
Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat mag je zonder toestemming van je partner zijn of haar achternaam gebruiken. Let wel, het gaat hier om het dagelijkse gebruik. Je officiële (juridische) naam wijzigt niet! Je kunt kiezen uit de volgende opties:
- De naam van je partner in plaats van je eigen naam
- Eerst de naam van je partner, dan je eigen naam
- Eerst je eigen naam, dan de naam van je partner
Je hoeft niet de naam van de partner te gebruiken. Je mag ook je eigen naam blijven voeren.
Welke van de opties je ook kiest, jullie kinderen krijgen maar één achternaam, die van jouw of je partner, nooit een dubbele.
Je kunt jouw naamgebruik (laten) registreren in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar je staat ingeschreven. De BRP geeft dit door aan overheidsinstellingen en zij zullen jou vervolgens aanschrijven op de aangeven wijze.
Op officiële documenten zoals paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft altijd jouw eigen achternaam staan. Je kunt de gemeente vragen om de naam van je partner onder jouw naam te laten zetten.
Naamgebruik bij scheiden:
Als je gaat scheiden kun je de achternaam van je ex-partner blijven gebruiken tot je opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Heb je geen kinderen en is jouw ex-partner het er niet mee eens dat je zijn achternaam gebruikt? Dan kan hij/zij een rechter vragen om jou te verbieden zijn of haar achternaam te gebruiken.
Ik ben benieuwd wat jij met je naam hebt gedaan na scheiding? Wil je het met me delen en ook wat de reden van je keuze is?
Groetjes,
Susan