Weet je nog dat jullie elkaar het ja-woord gaven? Tot de dood ons scheidt en we leven nog lang en gelukkig! En dan blijkt het toch niet altijd rozengeur en maneschijn te zijn. Sommige dingen kun je nog wel accepteren maar andere vind je lastiger te accepteren. Jullie kabbelen maar door en dan ineens (nou ja ineens) komt de twijfel. Hou ik nog wel van de ander? Wil ik nog wel verder met de ander? Kunnen we nog dingen veranderen? Willen we nog wel dingen veranderen? Wil ik nog verder met deze relatie? Wil ik scheiden of wil ik blijven?
Iedere scheiding is uniek en zo dient hij ook te worden behandeld. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende redenen van een scheiding? Ik som ze voor je op:
- Uit elkaar gegroeid:
In de waan van de dag is ieder met zijn/haar eigen dingen bezig. Een baan, hobby’s en interesses kunnen ervoor zorgen dat je anders in het leven gaat staan. Dit kan soms zo anders zijn dat stellen weinig tot geen verbinding meer met elkaar hebben. - Broer en zus:
Sommige stellen zijn een goedlopende machine. Het huishouden, de kinderen en al het geregel er omheen loopt gesmeerd. Met regelmaat zie je gebeuren dat stellen dan geen aandacht meer hebben voor elkaar. De seks wordt minder en minder tot het moment dat je erachter komt dat het wel heel lang geleden is en je als broer en zus naast elkaar leeft. Je vind elkaar wel aardig maar meer dan dat is het ook niet meer. - Teveel gebeurd:
Sommige mensen krijgen met minder leuke omstandigheden in hun leven te maken. Ziektes, ontslag, problemen met de kinderen. Ieder gaat daar op zijn/ haar eigen wijze mee om. Niet iedere relatie is hier tegen opgewassen. - Geldproblemen:
De een is een spaarder de ander heeft een gat in de hand. Dit kan leiden tot ruzies. - Slechte communicatie:
In veel relaties wordt er niet of nauwelijks met elkaar gepraat. Ja, wel over de dagdagelijkse dingen. Dat wat er écht in iemand omgaat wordt vaak niet gedeeld of op een verkapte manier gedeeld. Kleine hints worden gegeven die door de ander niet opgepikt worden. Dit leidt vaak tot ontevredenheid die alleen maar erger wordt als er niets mee wordt gedaan. - Botsende karakters:
Het lijkt soms zo perfect als je beiden een ander karakter hebt. In het begin kan het voelen alsof je elkaar aanvult. Op termijn kan het echter ook leiden tot irritaties die er juist voor zorgen dat jullie uit elkaar gedreven worden. - Ontrouw/verliefdheid:
Soms ben je al zo ver van elkaar verwijderd dat een van jullie de verleiding van een ander niet kan weerstaan. Deze persoon biedt net datgene wat gemist wordt in de relatie.
Niet altijd goed
In geen enkele relatie gaat het altijd goed. Het leven en je relatie bieden je uitdagingen. Voordat je je relatie beëindigt is het goed om na te denken wat je echt wilt en waar de schoen precies wringt. Dit is fijn om te weten voor je huidige relatie. En besluit je niet te willen blijven, dan is het ook goed om te weten voor een nieuwe relatie. Maar besef wel; een nieuwe relatie brengt ook nieuwe uitdagingen. Misschien biedt die nieuwe partner een aantal zaken die je in je huidige relatie mist. Maar wellicht mis je straks een aantal zaken die je in je huidige relatie wel heel fijn vindt.
Scheiden of blijven?
Het antwoord op de vraag “Scheiden of Blijven?” is niet zo makkelijk te vinden. Wellicht kan het je helpen om een lijstje te maken van de positieve en negatieve dingen. Dingen die je wel fijn vindt en die je minder fijn vindt. Hoe belangrijk zijn deze negatieve dingen voor je? Hoe zwaar wegen ze? Kunnen jullie hier nog iets aan veranderen? Willen jullie hier nog iets aan veranderen? Kun je vergeven? Wil je vergeven? Misschien kom je tot de conclusie dat het nog wel meevalt en krijgt jullie huwelijk nog een kans. Mocht het zo zijn dat de negatieve zaken de overhand hebben en er ook geen uitzicht is op verbetering dan kun je alsnog de beslissing nemen om te gaan scheiden.
Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is? Als je nog twijfelt, wat doe jij er allemaal aan om erachter te komen wat je moet doen? Mocht je al gescheiden zijn dan verneem ik graag hoe de beslissing tot stand gekomen is. Laat gerust een reactie achter onder dit bericht.
Is het besluit net genomen en heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact op via het contactformulier.