Hoe lang duurt is een van de eerste vragen die ik krijg als mensen gaan scheiden. De een wil het het liefst gisteren geregeld hebben en een ander wil juist op de rem. Hoe snel je kunt scheiden is niet zo 1,2,3 te zeggen en hangt af van een aantal factoren. De cruciaalste factor is of jullie samen tot afspraken willen komen of dat jullie elkaar het leven zuur willen maken.
Tijdlijn – stappen bij een scheiding
Om je een idee te geven van wat er allemaal geregeld moet worden en wat er bij een scheiding komt kijken geef ik je een hieronder een overzicht van de stappen die er allemaal gezet moeten worden bij een scheiding.
Gezamenlijk verzoek tot echtscheiding – met elkaar
Jullie dienen samen het verzoek in, jullie zijn het samen eens over de afspraken die jullie willen maken.
1. Afspraken maken
Jij en je aanstaande ex-partner zullen als eerste afspraken overeen moeten komen. Afspraken over jullie bezittingen en afspraken over de kinderen. Deze afspraken zijn de basis voor nu en de toekomst.
2. Opstellen stukken
Jullie afspraken worden door een mediator of advocaat vastgelegd in een convenant en een ouderschapsplan.
3. Indienen bij de Rechtbank
Na het ondertekenen worden het convenant en het ouderschapsplan door een advocaat ingediend bij de Rechtbank.
4. Uitspraak Rechtbank
Het klinkt een beetje oneerbiedig maar dan komen jullie stukken op een stapel totdat jullie “aan de beurt” zijn, Hoe hoger de stapel, hoe langer het duurt. Als de rechter akkoord is ( wat in het geval van een gezamenlijk verzoek meestal zo is) doet de rechter een uitspraak, ook wel beschikking genoemd.
5. Akte van Berusting
Als je het eens bent met de beschikking dient er een akte van berusting door jullie beiden getekend te worden. Door het tekenen van de akte van berusting geef je te kennen dat je berust in de gemaakte afspraken en dat je niet in hoger beroep gaat.
6. Inschrijven in de registers van de Burgerlijke stand
De beschikking en de getekende akten van berusting worden naar de gemeente van huwelijk /geregistreerd partnerschap gestuurd. Als de gemeente de echtscheiding heeft in geschreven in de registers van de burgerlijke stand ben je officieel gescheiden/ is het geregistreerd partnerschap ontbonden.
7. De scheiding is een feit.
Jullie zijn officieel officieel gescheiden / jullie geregistreerd partnerschap is officieel ontbonden. Indien de echtelijke woning aan een van jullie is toebedeeld kunnen jullie nu naar de notaris. Welke mogelijkheden er zijn bij scheiden en een echtelijke woning lees je hier.
Waar heb je wel/geen invloed op?
Stap 1 en 5 zijn de enige stappen waar jullie zelf invloed hebben. Hoewel haastige spoed zelden goed is kun je je wel voorstellen dat hoe langer het duurt totdat jullie tot afspraken komen, hoe langer het duurt tot jullie toe zijn aan de volgende stap in het proces. Dit geldt hetzelfde met het ondertekenen van de akte van berusting tekenen, hoe sneller jullie die tekenen hoe eerder de advocaat de stukken naar de gemeente kan sturen. Voor de overige stappen zijn jullie (helaas) afhankelijk van anderen. Hoe snel een mediator en/of advocaat werkt, hoe druk het bij de Rechtbank is en hoe snel de gemeente de stukken in de registers van de Burgerlijke stand inschrijft.
In mijn praktijk, waar stellen de intentie hebben om er samen uit te komen, duren stap 1 en 2 maximaal 3 maanden en de ervaring leert dat stap 3 tot en met 6, maximaal 2 tot 3 maanden duren.
Eenzijdig verzoek tot echtscheiding – tegen elkaar
Eén van jullie dient het verzoek in omdat jullie het samen niet eens worden over de afspraken of een van jullie wil niet scheiden.
Een situatie waar ik als mediator geen ervaring mee heb. Je kunt je wel bedenken dat dit ee proces is wat veel langer gaat duren. Dit zijn de vechtscheidingen waar je vast wel eens van gehoord hebt. Waarbij door middel van twee advocaten overeen weer geprocedeerd wordt. Dit kan van maanden tot zelfs jaren duren.
Factoren die invloed hebben op de duur
De bijkomende emoties maken het vaak lastig om met elkaar in gesprek te blijven en tot afspraken te komen. Dit brengt onnodige onrust met zich mee. Hoe emotioneel het ook is. De emoties worden alleen maar erger hoe langer het duurt. Heb geen verborgen agenda, deze helpt je misschien op korte termijn, echter op lange termijn zal het dan alsnog gaan wringen.
Tips om de duur te verkorten
- Hoe eerder je tot afspraken komt, hoe sneller de stukken opgesteld kunnen worden
- Kies je voor samen bij een mediator of tegen elkaar met 2 afzonderlijke advocaten
- Hoewel scheiden 80% emotie en 20% regelen is, is het bij het maken van afspraken van belang dat je de emoties aan de kant kunt zetten c.q. kunt beheersen.
Wil je de scheiding samen, goed én snel regelen? Plan dan hier een gratis kennismakingsgesprek.