Logo Susan Stijnen
0646171545 susan@susanstijnen.nl

Oprecht samen scheiden.

Herken je dit? Het liep al maanden, misschien wel al jaren niet zo lekker. Er zijn al diverse gesprekken de revue gepasseerd. Iedere keer was er het voornemen om “dingen” aan te passen c.q. te veranderen, echter in de waan van de dag vervielen jullie telkens weer in het oude patroon. Langzaam maar zeker ontstond er meer en meer afstand. Leefden jullie je eigen leven. En nu is de kogel door de kerk, het hoge woord eruit “wij gaan scheiden”.

Een paar naasten zagen het aankomen, maar voor het gros van de mensen om je heen komt het nieuws als donderslag bij heldere hemel. Kreten als “jullie zijn zo’n leuk stel” en “jullie hebben het toch zo goed voor elkaar” worden te pas en te onpas gebruikt. In de hoop dat het misschien nog omkeerbaar is, maar je weet wel beter. De scheiding wordt een feit!

Wie het uiteindelijke besluit genomen heeft of wat de reden van het besluit ook moge zijn maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Ja je bent boos, verdrietig en teleurgesteld, want dit is niet wat je je bedacht had toen je destijds het “ja-woord” gaf en jullie jullie kinderwens werkelijkheid lieten worden. Als je door de emoties heen kijkt en eerlijk bent naar jezelf weet je heel goed dat jij voor een deel ook verantwoordelijk bent voor deze breuk. Het heeft helaas niet zo mogen zijn, dat accepteer je en je gunt ook je aanstaande ex-partner het allerbeste. Er is eigenlijk maar één ding wat je het allerliefste wilt en dat is deze echtscheiding op een goede manier afhandelen. Voor jezelf, voor je aanstaande ex-partner maar op de eerste plaats voor jullie kinderen. Voor nu en in de toekomst!

Je bent sterk naar de buitenwereld maar diep van binnen weet je nu even niet wat te doen, waar te beginnen. Je vertrouwde wereld valt weg en de nieuwe wereld is een groot zwart gat. Je zit met vragen als:

 • Hoe moet het met alles wat we samen hebben opgebouwd?
 • Hoe gaat het met de kinderen?
 • Hoe gaat het met kinderalimentatie?
 • Hoe gaat het met partneralimentatie?
 • Hoe gaat het met het huis?
 • Hoe gaat het met pensioen?
 • Hoe gaat het met bankrekeningen?
 • Hoe gaat het met schulden?
 • Waar ga ik dadelijk wonen?
 • Kan ik dadelijk rondkomen?
 • Waar heb ik recht op?
 • Kom ik in aanmerking voor kindgebonden budget?
 • Krijg ik toeslagen?
 • Wie kan ons het beste begeleiden?
 • Moet ik ook nog naar een advocaat?
 • Hoe zijn en blijven we samen goede ouders?

Vragen die, als er geen antwoorden op komen, ertoe kunnen leiden dat er spanningen ontstaan waarmee jullie wens om het oprecht samen te regelen en er een succesverhaal van te maken in het gedrang komt.

Hoe zou het voor je zijn als je die wens ten uitvoer zou kunnen brengen? Dat je antwoord krijgt op je vragen en onzekerheden, dat er duidelijkheid is hoe het plaatje, zowel financieel als praktisch, na de scheiding uit gaat zien. Dat jullie geen conflicten met elkaar hebben en krijgen omdat jullie heldere afspraken hebben gemaakt met betrekking tot de kinderen en de financiële afwikkeling van jullie echtscheiding. Dat jullie weten welke valkuilen er nog zijn en dat jullie tips hebben om hier een weg in te vinden. Dat jullie dit niet alleen hoeven te doen.

Dit is mogelijk als jullie oprecht en zonder dubbele agenda een traject bij mij volgen.

Een traject waarin we eerst gaan zorgen dat de echtscheiding een feit wordt om er tegelijkertijd en aansluitend mee aan de slag te gaan hoe je daadwerkelijk dat succesverhaal schrijft.

In het eerste deel van het traject leid ik jullie als neutrale derde, met aandacht voor jullie emoties, stap-voor-stap door het doolhof van getallen en cijfers, wetten en regels, desgewenst ondersteund door een team van professionals. Een gesprek met de kinderen is tevens een onderdeel tijdens dit deel van het traject.

Het doel is dat jullie naar huis gaan met een door jullie beiden goedgekeurd en ondertekend convenant en ouderschapsplan waarin jullie afspraken zijn vastgelegd. De indiening van de echtscheiding bij de rechtbank en de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand wordt voor jullie geregeld. Hiervoor hoeven jullie niet naar een advocaat, een rechtbank of een gemeente.

Jullie zijn nu op een goede, verstandige en voor iedereen zo goed mogelijke manier gescheiden. En gaan nu beiden jullie eigen weg. Wellicht zie je dit als een eind, ik kan je zeggen het is een nieuw begin. Een begin van een periode waarin jullie ten uitvoer moeten gaan brengen wat jullie met de beste intenties afgesproken hebben. En laat ik nou weten dat dit soms makkelijker gezegd is dan gedaan. Sommige afspraken zijn toch lastiger uit te voeren dan gedacht, andere worden helemaal niet uitgevoerd of de een had er toch net een ander idee over dan de ander. En dan niet te vergeten de emoties. Die ondanks dat alles goed geregeld is af en toe onverwachts de kop op steken. De praktijk leert dat om die redenen in het eerste jaar een echtscheiding alsnog kan uitmonden in een vechtscheiding. En dat komt toch niet overeen met je wens!

Ik leid jullie niet alleen door de periode VAN echtscheiding, ik begeleid jullie ook nog in het eerste jaar NA echtscheiding.

Het tweede deel van het traject is erop gericht dat jullie niet alleen prettig gescheiden zijn maar ook prettig gescheiden blijven. Het is verstandig om met regelmaat de getoetste afspraken, praktische zaken en organisatorische besluiten met elkaar te bekijken en daar waar nodig te herzien. Iets wat in de praktijk niet tot nauwelijks gebeurt. Het begin van kleine irritaties die kunnen uitmonden in grote conflicten. En dat is toch juist niet wat jullie voor ogen hebben!

Na een half jaar of na een jaar zie ik jullie beiden bij mij terug om te bespreken hoe het gaat. Of jullie je houden aan de gemaakte afspraken, of de afspraken werkbaar zijn of er veranderingen zijn en of er zaken aangepast dienen te worden. Daarnaast geef ik jullie handvaten hoe jullie de wens om de echtscheiding  goed af te handelen daadwerkelijk in praktijk kunnen brengen.

Gedreven door mijn eigen ervaring én de opgedane kennis ben ik ervan overtuigd dat dit de weg is naar een succesverhaal. En hoe fijn is dat voor jullie kinderen!

Ja, ik wil mijn scheiding oprecht samen regelen

Wat is de investering voor een traject oprecht samen scheiden?

De investering voor een traject oprecht samen scheiden is € 1595,00 per persoon dit is inclusief 21 % BTW, en exclusief eventuele advocaatkosten (€ 210,00) en griffierechten (€ 152,00).

Gratis en vrijblijvend informatiegesprek

In een vrijblijvend informatiegesprek geef ik een helder beeld van wat jullie mogen verwachten en wat ik voor jullie kan betekenen. We bekijken wat jullie wensen en behoeften zijn en stemmen dan af welk pakket het beste bij jullie past. Tevens geef ik jullie al 3 tips waarmee jullie de eerste stap naar een geruisloze scheiding kunnen zetten.

Dit informatiegesprek duurt maximaal een half uur, hieraan zijn geen kosten verbonden.

Wat anderen over mijn traject zeiden.

Sandra:

Suzanne heeft mij, mijn ex partner en kinderen geholpen in een moeilijke periode in 2013. Ik ben je blijven volgen en kwam in je verhaal het webinar tegen... je hebt je handtekening gezet en dan begint het pas.... je gaf duidelijkheid en herkenbare voorbeelden.... je gaf me inzichten.... ik kan mijn ex partner niet bijschaven.... dat is niet aan mij. Wel kan ik mijn gevoel, mijn gedrag en mijn gedachte bijschaven.... mooie is dat ik dit inzicht overal kan inzetten. Heel bijzonder dank daarvoor.

Annemarie:

Susan, jou volgen op Insta heeft mij echt kracht gegeven. Een scheiding, zeker met kinderen, is zo verschrikkelijk heftig en aangrijpend. Je emoties schieten álle kanten op, gedurende lange periode. Haat, woede, verdriet, het wisselt elkaar doorlopend af. En ondertussen wil je ook een lieve moeder, leuke collega en stoere vriendin zijn. Niet te doen.. Wij zaten dikwijls op het randje vechtscheiding. Goddank zijn we er doorheen, scheiding rond en alles geregeld en gaat het tot dusver goed met ons allevijf. Jouw tips en inzichten hebben mij echt geholpen en helpen nog steeds. Vooral vind ik het fijn dat je alles zelf hebt meegemaakt en alles hierover eerlijk deelt, die herkenning is zo fijn en helend. Dankjewel!

Rico:

Susan mijn complimenten voor de hulp die je ons geboden hebt in deze voor mij moeilijke tijd. Je openheid vanuit eigen ervaring en jouw neutrale aanpak was zeer positief voor mij. Tevens vond ik de huiskamersfeer rustgevend. Tot de evaluatie.

zet de eerste stap naar een respectvolle scheiding

Mijn gratis e-book downloaden?

Download het e-book hier

Veelgestelde vragen.

Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator?

Een mediator werkt voor jullie beiden en handelt in het belang van jullie beiden met oog voor het belang van de kinderen. Dit zorgt ervoor dat jullie verstandhouding in tact blijft, wat uiteindelijk ten goede komt aan de kinderen. Een mediator heeft aandacht voor de emoties, die een hele belangrijke rol spelen in deze periode.

Een advocaat werkt normaliter voor een van jullie en komt daarmee op voor de belangen voor degene die hij/zij begeleidt. Het is vaak juridisch van aard met weinig aandacht voor de emoties. Dit kan leiden tot extra of nieuwe conflicten tussen jullie beiden, wat uiteindelijk ervoor kan zorgen dat het proces veel langer duurt. Vaak is de prijs van een advocaat hoger dan van een mediator.

Uit het verleden is gebleken dat het resultaat van scheidings-begeleiding via een mediator acceptabeler is voor betrokkenen dan een beslissing van de rechter.

Kan ik alleen komen naar het informatiegesprek?

Een gratis informatiegesprek voer ik altijd met jou en je aanstaande ex-partner. Ik vind het belangrijk dat jullie beiden van de zelfde informatie worden voorzien en dat er niet al op voorhand ruis ontstaat omdat de een denkt andere informatie gekregen te hebben dan de ander. Indien jullie echt de intentie hebben om oprecht samen te scheiden is het ook niet nodig is om gesprekken apart te voeren.

Hoe lang gaat het duren voordat we gescheiden zijn?

Het proces tot officiële echtscheiding is opgedeeld in een aantal stappen:

1. Het traject bij mij:

Hoe lang het traject duurt is afhankelijk van hoe snel jullie tot afspraken komen en hoe jullie inzet is. Leveren jullie zaken op tijd aan, zijn jullie afhankelijk van andere zaken. Ik heb klanten die doen er een maand over, ik heb ook klanten die doen er een jaar over. Streven is om het traject bij mij binnen een periode van 3 maanden te realiseren.

2. Het indienen van de echtscheiding:

Het indienen dient te gebeuren door een advocaat. Nadat de stukken ondertekend zijn gaan ze naar mijn samenwerkende advocaat. Zij zal dan telefonisch contact met jullie beiden opnemen om te verifiëren of jullie daadwerkelijk degene zijn die vermeldt staan in de stukken en of jullie begrijpen wat er in de stukken staat. Bij jullie beider akkoord zal zij het verzoek tot echtscheiding indienen bij de Rechtbank. Normaliter gebeurt dit binnen een week nadat jullie de stukken ondertekend hebben. Hiervan ontvangen jullie bericht.

3. Uitspraak van de Rechtbank:

Na het indienen belanden jullie op “de stapel” bij de Rechtbank tot het moment dat de Rechter een uitspraak doet. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van hoe druk het is bij de Rechtbank. Vaak krijgt de advocaat bij het indienen al te horen wanneer de uitspraak op “de rol” staat. Hierover zal ze jullie berichten.

4. Inschrijving echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand:

Als de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken – dit noemt men de beschikking – zijn jullie nog niet gescheiden. Hiervoor dient de echtscheiding ingeschreven te worden in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente van huwelijk. Inschrijving kan de gemeente als ze de beschikking en de twee akten van berusting van jullie beiden hebben ontvangen. De akten van berusting ontvangen jullie samen met de beschikking van de advocaat. Hierbij geldt, hoe sneller jullie de akten van berusting getekend retour zenden naar de advocaat, hoe sneller zij de gewenste stukken kan sturen naar de betreffende gemeente.

Zoals je ziet zijn er een aantal factoren die de duur kunnen bepalen. Door de jaren heen kan ik zeggen dat gemiddeld gezien de hele duur een 3-4 maanden duurt.

Moeten we ook nog een advocaat inschakelen?

Een mediator kan momenteel nog geen verzoek tot echtscheiding indienen bij de Rechtbank, dit kan alleen een advocaat. Ik werk nauw samen met een advocaat die voor mij het verzoek tot echtscheiding indient. Hiervoor hoef je niets te doen, dat regel ik voor jullie.

Moeten we naar de Rechtbank?

Bij een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding is een bezoek aan de Rechtbank niet nodig. Hebben jullie kinderen van 12 jaar of ouder dan krijgen zij wel een brief van de Rechtbank of zij hun mening willen geven over het door jullie opstelde ouderschapsplan. Dit mogen ze doen in de Rechtbank of dit mag echter ook per brief.

Is er ook een gesprek met de kinderen?

Een gesprek met de kinderen is voor kinderen vanaf 6 jaar een vast onderdeel van het traject. Veel ouders vinden het niet nodig maar ik raad het ten zeerste aan. Soms lijkt het aan de buitentkant goed te gaan met de kinderen, echter van binnen gebeurt er van alles. Ook zij zitten, hoe jong ze ook zijn, met vragen. Vaak durven ze die, uit loyaliteitsconflict of omdat ze jullie niet willen belasten in deze moeilijke periode, niet te stellen. De ervaring leert dat ze dit vaak makkelijker doen bij een vreemde, iemand die er verstand c.q. ervaring mee heeft.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Scheiden met kinderen
8 praktische tips die je zeker moet weten

Download jij mijn gratis e-book?