Zonder ruzie de Inboedel verdelen, hoe doe je dat?

datum

Bij een scheiding moet je over veel zaken afspraken maken. Een ervan is de verdeling van de inboedel. Daar waar het ene stel dit zonder slag of stoot regelt, bakkeleit het andere stel over ieder potje en pannetje. Aan mij wordt dan ook met regelmaat de vraag gesteld: “Susan hoe verdelen we de inboedel, zonder ruzie?”

Een vraag waar ik niet 1,2,3 antwoord op kan geven. Dat is sterk afhankelijk van de manier hoe je het bekijkt en wat jij en je ex-partner elkaar gunnen. Wil je het beste voor jullie allemaal of wil je koste wat kost alles tot op de euro gelijk delen? Hoe doe je dat als je geen idee hebt wat de waarde is en hoe je die überhaupt kunt bepalen. Wat als ik je vertel dat er ook nog eens verschillende waardes zijn, ik leg het uit aan de hand van een bankstel:

  • Aanschafwaarde: dat is bedrag wat je voor het bankstel betaald hebt toen je hem kocht. Stel dat dit €2000,00 is. Vanaf het moment dat hij in jullie huis geplaatst is, wordt hij met de dag minder waard. Verzekeringen rekenen met een afschrijving van 10% per jaar. Dat zou betekenen dat volgens die methode de bank nu nog maar €1000,00 waard is. Heb je een bank die al 10 jaar of ouder is hij dus niets meer waard.
  • Werkelijke waarde: stel dat jullie de bank beiden niet willen hebben en je hem op Marktplaats zet, wat krijg je er dan nog voor? Ik weet niet of je al eens iets op Marktplaats hebt verkocht, eerlijk gezegd moet ik altijd bijna huilen als ik zie wat mensen bieden. Ik heb ooit een kroonluchter op Markplaats gezet waarvan de aanschafwaarde €1750,00 was, de hoogste bieding was €50,00 ☹.
    Hebben jullie waardevolle stukken kun je ervoor kiezen ze te laten taxeren.
  • Emotionele waarde: stel dat je het bankstel gekregen hebt van je inmiddels overleden oma. Dat kan ervoor zorgen dat je die bank heel graag wilt hebben, de waarde is dan niet eens in geld uit te drukken. Het feit dat je ex-partner het bankstel dan ook persé wil hebben, raakt je dan des te meer.
  • Vervangingswaarde: dat is het bedrag dat je betaalt als je nu een nieuwe bank moet kopen van dezelfde kwaliteit.

Je kunt je wel voorstellen dat hierover nog wel eens onenigheid kan ontstaan, zeker als je elkaar niks gunt. Als voorstander van samen op een succesvolle manier scheiden hoop ik uiteraard dat dit niet het geval is.

Een manier die jullie kan helpen is…
Maak samen een lijst waarop je per ruimte opschrijft welke spullen er zijn. Indien jullie dat wensen zetten jullie er een, door jullie beiden overeengekomen, waarde achter. Kruis beide, apart van elkaar aan welke spullen je graag wilt hebben. Ga dan samen zitten. Over de spullen die een van jullie heeft aangekruist hoeft weinig discussie meer te zijn, toch?. Zijn er spullen die jullie beiden hebben aangekruist overleg dan wie wat krijgt en streep zo spullen tegen elkaar weg. En kom je er echt niet uit kun je erom tossen????. Wat mij betreft nog altijd een betere oplossing dan erom te blijven ruziën en vechten.
Een scheiding betekent helaas dat je afscheid moet nemen.
Is de verdeling ongeveer gelijk kun je het erbij laten. Neemt de een veel meer mee dan de ander kun je, indien gewenst, een bedrag afspreken wat nog uitbetaald wordt.

Hoe wij het deden.
Mijn ex-man en ik hebben de spullen eerst verdeeld. Daarna hebben wij van ons gezamenlijk geld voor een vooraf afgesproken bedrag nieuwe spullen gekocht zodat we beiden een complete inboedel hadden en daarna het overgebleven spaargeld 50/50 verdeeld. Voordeel is dat je beiden met hetzelfde bedrag aan spaargeld begint.

Er zijn echter ook stellen die de spullen en het spaargeld verdelen en daarna zelf spullen kopen. Voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen wat je waaraan uitgeeft.

Zoals je ziet is er veel mogelijk bij de verdeling van de inboedel. Alles hangt en staat ermee of je het samen wilt regelen. Scheiden is water bij de wijn doen.

Scheiden is 20 % regelen en 80% emotie. Door de verdeling van de inboedel ben je er dus nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn e-book downloaden

Wat leuk dat je mijn ebook Scheiden met kinderen: 8 praktische tips die je zeker moet weten wilt downloaden. Meld je hieronder aan en ontvang tevens regelmatige tips en adviezen voor een succesvolle scheiding.

-Susan-

Scheiden met kinderen

8 praktische tips die je zeker moet weten